Wonen met zorg

Zorgvastgoed met toekomst

Aan de Jan Wierengaweg in Ruinen werden het voormalige verzorgingshuis en de aanleunwoningen vervangen door een spiksplinternieuw woonzorgcentrum. Het complex biedt zelfstandige zorgappartementen en ruimte voor drie woongroepen van twintig mensen met een zorgindicatie. Doordat het woonzorgcentrum rondom dorpshuis ’t Neie Punt is geclusterd, vormt het een waardevolle toevoeging voor het dorp. Zo kunnen dorpsverenigingen gemeenschappelijke (activiteiten)ruimtes tegen een zacht prijsje huren voor bijvoorbeeld vergaderingen of activiteiten. Ook zijn de kapper, pedicure, het restaurant en een ontmoetingsruimte in het pand gevestigd. Het complex geeft dus een mooie opening om dorpsbewoners op alle mogelijke manieren in hun eigen kracht te zetten. 


Wonen met GGZ-begeleiding

Actium bouwt in 2018 twaalf woningen op het GZZ-terrein in Assen. Op deze manier kunnen huurders met GGZ-begeleiding in de nabijheid van de instelling de eerste stap zetten om (weer) zelfstandig te wonen. Met als uiteindelijke doel; zelfstandig wonen in een woonwijk. Meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel ‘Woonvormen passend bij de veranderende zorgvraag’ (Elsevier, juni 2017).


Vernieuwd woon- en zorgaanbod in Havelte

Woonzorgcentrum De Molenhof
Eind 2017 is het vernieuwde zorgcentrum De Molenhof opgeleverd. Met negentien gemoderniseerde aanleunwoningen, vierentwintig (zorg)appartementen en zes gastenverblijven kunnen Havelters met een zorgindicatie zorgeloos wonen in een moderne woning. Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) verleent waar nodig 24 uur per dag zorg. Ook voor tijdelijke ondersteuning kunnen mensen in De Molenhof terecht. In de gastenverblijven kunnen zij bijvoorbeeld herstellen na een ziekenhuisopname. Daarnaast biedt het complex aanvullende voorzieningen voor bewoners. Zo is er een gemeenschappelijke huiskamer en een ruimte met een restaurantfunctie. Ook aan een (activiteiten)ruimte voor dagbesteding ‘Welkom’ en de distributie van ‘Maaltijdservice Thuis’ is gedacht.

Aanleunwoningen Hofweg
In de directe omgeving van het zorgcentrum is een gevarieerd woningaanbod aanwezig. Zowel koop- als huurappartementen wisselen elkaar af. Aan de Hofweg vervingen we twaalf verouderde gezinswoningen voor elf moderne woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens vanaf 65 jaar. In deze woningen zijn zowel de slaapkamer als de douche gesitueerd op de begane grond. Daarnaast bouwden we aan de Molenweg 48 grondgebonden (zogenaamde 0-treden) woningen met een bad- en slaapkamer op de begane grond. Dit samen met het zorgcentrum als steunpunt voor de wijk is een flexibel woon-/zorggebied in Havelte gerealiseerd.

Het Paviljoen

Daarnaast realiseerden we Het Paviljoen. De verbinding tussen de twee woonzorglocaties van ZZWD. Bewoners kunnen er aanschuiven voor de warme maaltijd, gezellig wat drinken of deelnemen aan activiteiten. Ook is er een winkeltje voor de dagelijkse boodschappen. Nieuwsgierig? Bekijk dan de virtuele rondleiding.