Assen, Luchiesland Noord

Samen met gemeente Assen zijn we bezig om de wijk Lariks stap voor stap te vernieuwen. Veel woningen hebben onderhoud nodig en willen we energiezuiniger maken. We maken ook plannen voor de vernieuwing van Luchiesland Noord. Actium onderzoekt de mogelijkheid om een aantal woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw.

Het gaat om de mogelijke sloop van 81 gezinswoningen, 105 appartementen en 31 garages. De woningen voldoen niet meer aan de huidige eisen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en comfort. De nieuwbouw zal beter geïsoleerd zijn, energiezuiniger en biedt meer comfort voor de bewoners.

Besluit nog niet definitief

De keuze om de woningen te slopen is nog niet definitief. Actium overlegt zorgvuldig met de gemeente en voert verschillende onderzoeken uit. We gaan in gesprek met bewoners over de plannen en wat deze voor hen betekenen. Dit hebben we ook gedaan tijdens bijeenkomsten in oktober. Voor de zomer van 2025 hopen we de onderzoeken af te ronden. We werken ondertussen aan een stedenbouwkundig plan.

Wat gebeurt er als de sloop doorgaat?

Als de plannen doorgaan, willen we een mix van nieuwe woningen bouwen. Dit betekent zowel gezinswoningen als levensloopbestendige woningen en appartementen. Deze nieuwe woningen zorgen voor meer wooncomfort voor bewoners van de wijk, maar ook voor een hele nieuwe aanblik.

Meedenken over de plannen 

Voor het einde van 2024 houden we een meedenk bijeenkomst. Bewoners uit de wijk kunnen zich hiervoor aanmelden. Woont u in het deel van de wijk dat we willen vernieuwen en wilt u meedenken, neem dan contact op met Actium.

Hoe houden we bewoners op de hoogte

Bewoners  van de betreffende woningen krijgen via nieuwsbrieven en bijeenkomsten de laatste informatie over de voortgang van de plannen. Zij kunnen ook elke donderdag van 11 tot 12 uur terecht bij het Buurt Informatie Centrum aan de Dingspelstraat 2 voor vragen. Elke bewoner heeft een vaste contactpersoon bij Actium voor vragen over de persoonlijke situatie. Zodra er meer duidelijkheid is, maakt deze contactpersoon een afspraak met alle bewoners om dit te bespreken.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over sloop van onze woningen. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Sloop

Krijg ik urgentie als mijn woning wordt gesloopt?

Algemeen

Ja, als jouw woning van Actium wordt gesloopt, dan krijg je sloopurgentie.

Hoe werkt sloopurgentie?

Met sloopurgentie krijg je voorrang op andere woningzoekenden. Via Thuiskompas kan je reageren op de beschikbare woningen van de aangesloten corporaties.

  • Je kunt ook een woning kiezen van een andere corporatie;
  • Je houdt zelf het aanbod in de gaten en reageert zelf;
  • Sloopurgentie is geldig tot en met de geplande sloopdatum van je woning.
  • Omdat jouw woning wordt gesloopt, betaal je geen acceptatiekosten;
  • Als je verhuist, dan vervalt je inschrijving op Thuiskompas. Stond je al langer ingeschreven als woningzoekende? En wil je jouw inschrijftijd houden? Dan moet je:
  1. Na jouw verhuizing opnieuw inschrijven op Thuiskompas;
  2. Het nieuwe inschrijfnummer doorgeven aan Actium;
  3. We koppelen dan jouw nieuwe inschrijving aan de oorspronkelijke inschrijftijd. 

Wordt mijn woning gesloopt?

Algemeen

Als jouw woning wordt gesloopt, dan word jij als bewoner meteen op de hoogte gebracht. We informeren je hierover ruim van tevoren, minimaal één jaar. 

Lees meer over het proces van sloop tot nieuwbouw in Uw rechten en plichten bij sloop (brochure).

Mijn woning wordt gesloopt. Bij wie kan ik terecht met vragen hierover?

Algemeen

Informatie hierover vindt je in de brieven die wij sturen, en krijgt je tijdens de bewonersavond(en) die wij organiseren. Mocht je naar aanleiding van de brieven of bewonersavond(en) verdere vragen hebben, neem dan contact met Actium op via 0592 400 100. Onze projectmedewerkers Wijken zullen je te woord staan voor vragen.

Mijn woning wordt gesloopt. Krijg ik voorrang bij het vinden van een nieuwe woning?

Algemeen

Ja, je krijgt een sloop urgentie. Wij schrijven je in en voegen een urgentie toe. De standaardregels voor woningtoewijzing gelden. Je moet wel zelf via Thuiskompas op zoek naar en reageren op een andere woning.

Als je al een inschrijving als woningzoekende hebt, dan blijft deze inschrijving actief nadat je met urgentie een nieuwe woning hebt gevonden. Je hoeft je daarna dus niet opnieuw in te schrijven, en houdt de opgebouwde inschrijftijd.

Krijg ik een vergoeding als mijn woning wordt gesloopt?

Algemeen

Ja, als de woning door Actium wordt gesloopt krijgt je een vergoeding. Deze kan je gebruiken voor de verhuis- en herinrichting van je nieuwe woning.

De verhuiskostenvergoeding is € 7.428,- (2024). De hoogte van deze vergoeding is wettelijk bepaald en wijzigt jaarlijks. Nadat je de huur hebt opgezegd, betalen wij de verhuiskostenvergoeding uit. Dit doen wij in één keer. De vergoeding heb je dan binnen twee weken op je rekening staan.

Heb je een huurachterstand? Dan verrekenen wij dit met de verhuiskostenvergoeding. Kijk voor meer informatie in Uw rechten en plichten bij sloop (brochure).

Mijn woning wordt gesloopt. Helpen jullie mij met het vinden van een nieuwe woning?

Algemeen

Wij helpen niet actief met het zoeken naar vervangende woonruimte, maar je krijgt wel een sloop urgentie. Hiermee krijg je voorrang op andere woningzoekenden. Je moet wel zelf via Thuiskompas op zoek naar en reageren op een andere woning. Tijdens het huisbezoek kan overlegd worden met de Projectmedewerker Wijken of hulp nodig is.

Mijn woning wordt gesloopt. Hoe zit het met de jaarlijkse huurverhoging?

Algemeen

Vanaf het moment dat je bericht ontving dat wij jouw woning gaan slopen, verhogen wij de huur niet meer. Dit heet huurbevriezing. De huurbevriezing geldt tijdens de duur van het hele project, met uitzondering van de servicekosten. De huurbevriezing stopt, zodra je verhuist naar de nieuwe woning.

Welk bedrijf voert sloopwerkzaamheden voor jullie uit?

Algemeen

Dit verschilt per sloopproject. Vaak werken wij met vaste partners, maar het kan ook zijn dat er een bedrijf door middel van aanbesteding wordt gekozen.

Mijn woning wordt gesloopt. Hoe lang kan ik hier nog blijven wonen?

Algemeen

Je wordt hierover uitgebreid geïnformeerd tijdens bewonersavonden en eventuele bezoeken bij je thuis. Je krijgt hoe dan ook minimaal 1 jaar de tijd om vervangende woonruimte te zoeken.