Woningruil

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woningruil. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woningruil

Ik wil graag met iemand ruilen van woning. Kan dat?

Algemeen

Jazeker, dat kan. Bijvoorbeeld omdat u met spoed op zoek bent naar een andere woning, maar nog niet zo lang staat ingeschreven als woningzoekende? Zoek dan zelf een andere huurder die met u wil ruilen. Wij doen dit niet voor u. U kunt van huis ruilen met iemand uit uw eigen gemeente, maar ook uit een andere gemeente. Kijk eens www.woningruil.nl of download de app huisjehuisje.

Let op: We hebben een paar adressen die niet in aanmerking komen voor woningruil, namelijk:

  • De Havelstee (Schukkingpad 1 t/m 18) in Havelte;
  • A.C. Idehof 2, 8, 16, 18, 20, 30, 32, 38, 44, 46 en 54 in Frederiksoord.

Daarnaast zijn ook woningen die uiteindelijk zijn bestemd voor verkoop niet geschikt voor woningruil. Als u wilt weten wat het label van uw woning is, kunt u contact met ons opnemen.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

Algemeen

Kijk voor meer informatie en de actuele voorwaarden op Thuiskompas.

Hoe kan ik woningruil aanvragen?

Algemeen

U heeft u iemand gevonden die wil ruilen? Wat leuk! En voldoet u beide aan de voorwaarden? Dan kunt u woningruil aanvragen via woningruil aanvragen. Het ingevulde formulier kunt u digitaal (ingescand) bij ons inleveren, of per post opsturen.

Heeft u toestemming voor de woningruil? Dan stoppen we in overleg met u de huur van uw woning. In principe laten we de nieuwe huurcontract altijd ingaan op de eerste dag van de komende maand. Wanneer wij alles hebben verwerkt, dan nodigen wij u en uw ruilpartner uit om op ons kantoor in Assen het huurcontract te ondertekenen. 

Let op: het is niet toegestaan te verhuizen voordat de hele procedure is afgerond. In verband met aansprakelijkheid adviseren wij u om uw huidige woning niet op eigen houtje op te zeggen als de aanvraag nog in behandeling is.

Wat gebeurt er met de huurprijs van de woning bij woningruil?

Algemeen

U gaat de huur betalen van de woning waar u naartoe verhuist. Soms valt de nieuwe huurprijs van een woning hoger uit als een huurder de woning verlaat. U kunt dus te maken krijgen met een hogere huurprijs dan die uw woningruilkandidaat betaalde. Daarom is het verstandig om vooraf te informeren naar eventuele huurprijsstijgingen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voeren jullie bij woningruil ook inspecties uit?

Algemeen

Bij woningruil vindt er voor beide woningen één (eventueel telefonische) inspectie plaats. De woninginspecteur zorgt ervoor dat alles is vastgelegd in een inspectierapport. Beide partijen ondertekenen bovendien een overnameformulier, waarop staat dat de huurders alle veranderingen en goederen zoals vermeld op het formulier, inclusief de gebreken, van elkaar overnemen.

Is elke woning van Actium geschikt voor woningruil?

Algemeen

Nee. Woningen die uiteindelijk zijn bestemd voor verkoop, zijn niet geschikt voor woningruil. Als u wilt weten wat het label van uw woning is, kunt u contact met ons opnemen.

Let op: We hebben we een paar adressen die niet in aanmerking komen voor woningruil, namelijk:

  • De Havelstee (Schukkingpad 1 t/m 18) in Havelte;
  • A.C. Idehof 2, 8, 16, 18, 20, 30, 32, 38, 44, 46 en 54 in Frederiksoord.