woningruil

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woningruil. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over woningruil

Ik wil graag met iemand ruilen van woning. Kan dat?

Algemeen

Jazeker, dat kan. Je zoekt zelf een andere huurder die met je wilt ruilen (bijvoorbeeld via www.ruilmijnwoning.nl. De voorwaarden van een woningruil vind je op Thuiskompas. Ook voor woningruil geldt het Passend toewijzen.

Let op: Woningen die uiteindelijk bestemd zijn voor verkoop, zijn niet geschikt voor woningruil. Als je wilt weten wat het label van je woning is, kun je contact met ons opnemen. Daarnaast hebben we een paar adressen die niet in aanmerking komen voor woningruil, namelijk:

  • De Havelstee (Schukkingpad 1 t/m 18) in Havelte;
  • Sommige van onze woningen zijn gelabeld voor een bepaalde doelgroep, zoals bijv. seniorenwoningen of jongerenwoningen. Hiervoor geldt een bepaalde leeftijd. Als jij of je ruilpartner niet aan deze leeftijd voldoet, kan de ruil niet doorgaan.

Heb je iemand gevonden die wil ruilen en voldoen jullie beide aan de voorwaarden?

  1. Vul dan gezamelijk het formulier Woningruil in. Lever het ingevulde formulier digitaal (ingescand) bij ons in, of stuur het formulier per post toe.
  2. Naast het ingevulde formulier ontvangen wij ook graag een inkomensverklaring.
  3. Ben jij, of diegene met wie je ruilt, geen huurder van Actium? Dan hebben wij ook een verhuurdersverklaring en uittreksel BRP met woonhistorie nodig.
  4. Heb je toestemming voor de woningruil? Dan stoppen we (in overleg) de huur van je woning.
  5. In principe laten we het nieuwe huurcontract altijd ingaan op de eerste dag van de komende maand.
  6. Wanneer wij alles hebben verwerkt, dan versturen wij het contract via een speciaal programma (Valid Sign) waarmee je heel makkelijk digitaal kunt ondertekenen.
  7. Bij woningruil vindt er voor beide woningen één (eventueel telefonische) inspectie plaats. De woninginspecteur zorgt ervoor dat alles is vastgelegd in een inspectierapport. Beide partijen ondertekenen bovendien een overnameformulier, waarop staat dat de huurders alle veranderingen en goederen zoals vermeld op het formulier, inclusief de gebreken, van elkaar overnemen.

Let op: het is niet toegestaan te verhuizen voordat de hele procedure is afgerond. In verband met aansprakelijkheid adviseren wij om je huidige woning niet alvast op te zeggen zolang de aanvraag nog in behandeling is.

Wat gebeurt er met de huurprijs van de woning bij woningruil?
Je gaat de huur betalen van de woning waar je naartoe verhuist. Vaak valt de nieuwe huurprijs van een woning hoger uit wanneer een huurder de woning verlaat. Je kunt dus te maken krijgen met een hogere huurprijs dan die je woningruil-kandidaat betaalde. Daarom is het verstandig om vooraf te informeren naar eventuele huurprijsstijgingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.