Verduurzaming

Hieronder staan de veelgestelde vragen over verduurzaming. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Verduurzaming

Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning

Algemeen

Actium plaatst zonnepanelen in combinatie met andere duurzaamheidsactiviteiten zoals het aanbrengen van hybride warmtepompen en isolatie. De duurzame installaties verbruiken meer elektriciteit en daarom plaatsen we PV panelen wanneer die nog niet op de woning aanwezig zijn. We doen dit planmatig en combineren dit met andere planmatig onderhoudsactiviteiten. Actium heeft op dit moment geen programma lopen voor het aanbrengen van uitsluitend PV panelen.

Krijg ik zonnepanelen bij groot onderhoud of renovatie?
Niet alle woningen krijgen bij groot onderhoud of renovatie zonnepanelen. Soms halen we ook genoeg of zelfs betere resultaten met andere energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie.

Hoe bepaalt Actium welke woningen zonnepanelen krijgen?

  • Waar we bij de ene woning kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen kan dit bij een andere woning juist minder geschikt zijn. Per woning bekijken we welke (combinatie van) maatregelen het beste resultaat geven.
  • Woningen die in de toekomst gesloopt worden, krijgen geen zonnepanelen.
  • Schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld schaduw van een boom of iets anders de opwekking te veel beinvloedt. In dat geval plaatsen we dan ook geen zonnepanelen. 

Komt de woning in aanmerking voor zonnepanelen? 

  • Dan plaatsen wij op het dak van de woning acht panelen.
  • De panelen zijn 1.67 x 1.00 meter.
  • Bij voorkeur richten we de panelen op het zuiden en in een hellingshoek van 15 tot 60 graden, zodat de panelen zoveel mogelijk energie opwekken.
  • De verwachte levensduur van zonnepanelen is zo'n 25 jaar. Als de installatie technisch niet meer functioneert, dan zal Actium de installatie vervangen. 

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen via jullie?
Als wij zonnepanelen op de woning plaatsen als onderdeel van ons planmatig onderhoud, dan hoef je niets te betalen.

Zelf zonnepanelen plaatsen?
Wil je zelf zonnepanelen (laten) plaatsen? Dat mag, als je voldoet aan de voorwaarden. Je dient hiervoor eerst een Woonwens aan te vragen. De woninginspecteur zal dan de aanvraag beoordelen en de voorwaarden hiervan toesturen. 

Gaat Actium mijn woning extra isoleren?

Algemeen

Dat kan. Als jouw woning wordt gerenoveerd/verduurzaamd, dan kan meer isolatie een onderdeel zijn van de werkzaamheden.

Slechtste energielabels met hoogste verbruik eerst

Het verduurzamen van onze 16.000 woningen is een groot project. We doen dit daarom volgens een planning. Die planning wordt opgesteld naar aanleiding van het advies dat we krijgen van een onafhankelijk onderhoudsbureau.

Zij zorgen ervoor dat de woningen met de slechtste energielabels en het hoogste energieverbruik het eerste in aanmerking komen voor verduurzaming. Er wordt dus gekeken naar het label en het verbruik.

Wanneer is mijn woning aan de beurt?

Het is moeilijk om daar iets over te zeggen. In ons onderhoudsmagazine 2024 kun je lezen welke woningen we in dat jaar aanpakken. Staat jouw woning er niet tussen? Dan komt deze (nog) niet in aanmerking voor renovatie.

Zodra we plannen hebben om werkzaamheden aan jouw woning te verrichten, krijg je van ons een brief met informatie.

Wat is groot onderhoud?

Algemeen

Tijdens groot onderhoud voeren we in een korte periode meerdere werkzaamheden uit in een buurt. Door werkzaamheden combineren, zorgen we voor zo weinig mogelijk overlast. Bij sommige onderhoudsprojecten werken we nauw samen met huurders.

Voorbeelden van werkzaamheden aan de buitenkant van de woning:

  • Vervangen van buitenkozijnen;
  • Vervangen van daken;
  • Aanbrengen van spouwisolatie.

Voorbeelden van werkzaamheden aan de binnenkant van de woning:

  • Vervangen cv-ketel;
  • Aanbrengen vloerisolatie;
  • Vernieuwen van de keuken, de badkamer en het toilet.

Hoe word ik geinformeerd over groot onderhoud aan mijn woning?

Algemeen

Je ontvangt ruim van tevoren informatie over de geplande werkzaamheden. Meestal organiseren we ook een informatiebijeenkomst en bezoeken we je thuis, dit is alleen bij renovatie. We informeren je over de werkzaamheden, de verwachte overlast, welke keuzes je hebt en wat we van je verwachten. Tijdens het project houden wij en de hoofdaannemer je op de hoogte van de planning.

Wordt asbest verwijderd tijdens het groot onderhoud?

Algemeen

Voor de start van de werkzaamheden, doet een gespecialiseerd bedrijf bij elke woning een asbestinventarisatie. Wordt er asbest gevonden op de plek waar we werkzaamheden uitvoeren? Dan verwijdert een asbestsaneerder de asbest eerst.

Ik heb een klacht over de renovatie van mijn woning

Algemeen

Dat vinden we vervelend. We kijken graag wat we voor je kunnen doen. 

Contact met de aannemer of opzichter

We willen je vragen om jouw klacht met de aannemer of de opzichter te bespreken. Op die manier zijn de lijnen kort en zijn dingen vaak het snelst opgelost. Welke aannemer en opzichter werken aan jouw woning, lees je in de aankondigingsbrief over de werkzaamheden.

Ben je de brief kwijt? Bel ons dan via 0592 400 100. We kijken het dan voor je na.

Liever online melden?

Dat kan natuurlijk ook. Je kunt jouw melding doorgeven via Klacht melden.

Ik ben niet aanwezig als er groot onderhoud aan mijn woning wordt uitgevoerd. Kan dit op een ander moment plaatsvinden?

Algemeen

Het is verstandig dit ruim voor de start van de werkzaamheden aan te geven. Overleg met de aannemer wat de mogelijkheden zijn in de planning.

Kom je er samen met de aannemer niet uit? Neem dan contact op met Actium via 0592 400 100. Onze projectmedewerker van de afdeling Wijken zoekt graag samen met je naar een oplossing.