Ventileren

Hieronder staan de veelgestelde vragen over ventileren. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Ventileren

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 á 15 liter water per dag door transpireren en uitademen, maar ook door koken, wassen, douchen en baden. Heeft u veel planten en/of huisdieren? Zij zorgen voor nog meer vocht in huis. En een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Als u niet genoeg ventileert, voelen schimmels en huisstofmijt zich thuis in uw huis. En dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Ook kunt meer last krijgen van astma en allergieën. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!.

Ik heb last van vocht/schimmel in mijn woning

Algemeen

Last van vocht en/of schimmel? Bekijk eerst eens deze tips van onze eigen monteurs.

https://www.youtube.com/embed/L1b7lyPG0Uc

Schimmel bestrijden
Als u last heeft van schimmelvorming in uw woning, dan moet u eerst zelf maatregelen nemen om de schimmel te bestrijden (en vervolgens te voorkomen). U bestrijdt schimmel met verschillende middeltjes, zoals een sopje van water en soda. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!

Schimmel voorkomen
U kunt vocht en schimmel voorkomen door voortdurend goed te ventileren, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Belangrijk is dat ventilatieroosters dag en nacht openstaan en af en toe worden schoongemaakt. Sluit ze nooit af, ook niet om beter te isoleren. Heeft u klepraampjes in huis? Zet deze altijd open op een kiertje. Door tegelijk ook de binnendeuren open te zetten, komt er een luchtstroom op gang die de lucht in huis gezond en fris houdt. Ventileer extra door ramen en binnendeuren te openen tijdens en na het koken, douchen en slapen.

Tóch nog last van schimmel?
Heeft u zelf alle mogelijke maatregelen getroffen om vocht en schimmel in uw woning tegen te gaan, maar blijft het probleem toch bestaan? Dan kunnen we een afspraak met de opzichter inplannen. Samen met u kijkt hij naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen.

Heb ik hogere stookkosten als ik ventileer?

Algemeen

Nee, dat is een fabeltje. Het tegendeel is juist waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. En het opwarmen van droge lucht kost veel minder energie (en dus geld) dan het opwarmen van vochtige lucht.

Mijn ramen zijn regelmatig beslagen. Hoe kan dat?

Algemeen

Als er sprake is van condensvorming op de buitenkant van het raam, dan betekent dit dat de beglazing erg goed isoleert. Condens wordt veroorzaakt door de combinatie van een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid. Dit komt het vaakst voor tijdens de ochtenden in het voor- en najaar. Zodra de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt, verdwijnt de condens weer.

Zijn uw ramen aan de binnenkant beslagen?
Dit heeft bijna altijd te maken met een te hoge luchtvochtigheid in uw woning. U kunt dit voorkomen door te zorgen voor een goede luchtcirculatie. En dat betekent dus: goed ventileren, 24 uur per dag! U hoeft er daarbij niet bang voor te zijn dat een open raampje zorgt voor hogere stookkosten. In een goed geventileerd huis is de lucht namelijk relatief droog, en het opwarmen hiervan kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!.