Schade en verzekeringen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over schade en verzekeringen. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Schade en verzekeringen

Zijn de spullen in mijn woning verzekerd?

Algemeen

Nee, als u wilt dat uw eigen spullen (zoals meubilair, kleding, elektronica, etc.) zijn verzekerd, dan moet u hiervoor een inboedelverzekering afsluiten.

Wat is een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee u (deels) verzekerd bent voor schade aan, of verlies van, uw inboedel. Dit zijn alle 'losse zaken' in uw woning, zoals meubels, elektronica, kleding, etc. Hierbij moet u denken aan schade als gevolg van brand, inbraak, vandalisme of waterschade.

Moet ik een inboedelverzekering afsluiten? Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. U bepaalt zelf of u uw spullen wilt verzekeren. Wij adviseren u wel nadrukkelijk om een inboedelverzekering te nemen. Vooral omdat het veel geld kan kosten als er onverwachts iets gebeurt met uw inboedel.

Kan ik een inboedelverzekering afsluiten bij jullie? Nee, deze sluit u af bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.

Ik heb per ongeluk schade aan mijn woning veroorzaakt

Algemeen

Schade aan uw woning moet u direct bij ons te melden. Ook is het belangrijk dat u de schade meldt bij uw aansprakelijkheidsverzekering. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, bent u verzekerd als u of één van uw gezinsleden (hieronder vallen ook huisdieren) per ongeluk schade veroorzaken aan de huurwoning.

Bij het uitvoeren van onderhoud hebben jullie schade aan mijn woning of spullen veroorzaakt. Hoe kan ik deze schade verhalen?

Algemeen

Bij schade aan uw woning of spullen is het verstandig dit bij Actium te melden. Gaat het om schade aan uw woning? Actium heeft voor alle woningen een opstalverzekering afgesloten. Voor schade aan uw spullen neemt u zelf contact op met uw inboedelverzekeraar.

Ik heb brandschade aan mijn woning

Algemeen

Heeft u brandschade aan uw woning? Neem contact met ons op. Er komt dan een opzichter bij u langs om de schade te inspecteren.

Moet ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Algemeen

Nee, dit is niet (wettelijk) verplicht. Toch adviseren wij u nadrukkelijk om wel een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. U bent dan namelijk verzekerd als u of één van uw gezinsleden (hieronder vallen ook huisdieren) per ongeluk iets beschadigen aan de huurwoning.

Wat is een opstalverzekering, en moet ik deze ook afsluiten?

Algemeen

Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf, bijvoorbeeld door brand, storm of waterschade. Deze verzekering hoeft u niet zelf af te sluiten. Actium heeft namelijk voor alle woningen een opstalverzekering afgesloten. Actium is als eigenaar van het huis of appartement dat u huurt, verantwoordelijk voor schade hieraan.

Wat moet ik doen bij inbraakschade?

Algemeen

Is er bij u ingebroken of is er geprobeerd in te breken? Doe dan eerst aangifte van bij de politie. Als er (veel) zaken uit uw woning gestolen zijn, voert de politie eerst sporenonderzoek uit. Zodra de politie vertrokken is, kunt u ons bellen om de schade te (laten) herstellen.

Omdat er schade is ontstaan aan de woning willen wij graag een kopie van het aangifteformulier van u ontvangen. Dit formulier krijgt u nadat u aangifte heeft gedaan bij de politie. Lever dit formulier binnen 4 weken in bij Actium. Dan rekenen wij geen kosten voor het herstel van de inbraakschade.

Ik heb schade aan mijn woning door lekkage

Algemeen

Wij zorgen er voor dat we lekkages zo snel mogelijk (laten) oplossen. Soms zijn er na die tijd nog sporen van de lekkage zichtbaar, bijvoorbeeld op uw muren of op het plafond. Het is belangrijk dat deze vochtplekken eerst volledig opdrogen, voordat we hier iets aan kunnen doen. Dat kan een tijdje duren. Als alles droog is, kunt u weer contact met ons opnemen. Wij plannen dan een inspectie in en zorgen ervoor dat we ook de waterschade (laten) herstellen.

Schade aan uw inboedel
Heeft het water uw eigen spullen beschadigd? Neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij waarbij u uw inboedelverzekering heeft afgesloten. Zij kunnen u meer vertellen over wat u kunt doen.