Meepraten en meedenken

Hieronder staan de veelgestelde vragen over meepraten en meedenken. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Meepraten en meedenken

Hoe kan ik meepraten en meedenken met jullie activiteiten?

Algemeen

Wilt u meedenken en -praten over ons beleid, onze procedures en/of onze dienstverlening? Dan horen we graag van u! Dit kan op verschillende manieren.

Huurdersplatform MEVM (Mit En Veur Mekaor)
Dit is sinds 2001 de formele, onafhankelijke overlegpartner van Actium. Ze vertegenwoordigt de belangen van alle huurders en woningzoekenden van Actium. MEVM praat mee en adviseert Actium over zaken die alle huurders van Actium aangaan. Bijvoorbeeld, de jaarlijkse huuraanpassing of de regels voor het toewijzen van woningen.

Daarnaast zit MEVM samen met Actium aan tafel bij de gemeenten om jaarlijks afspraken te maken over hoe Actium kan bijdragen aan vragen over de huisvesting in die gemeenten. Meer informatie over MEVM vindt u op de pagina Huurdersorganisatie MEVM.

Bewonerscommissies en -werkgroepen
Ook is er in een aantal buurten en complexen bewonerscommissies en bewonerswerkgroepen actief. Bewonerscommissies behartigen de belangen van andere bewoners in uw directe woonomgeving. Zij worden betrokken bij plannen die betrekking hebben op hun wijk, buurt of complex. Vaak houden ze zich ook bezig met leefbaarheidsactiviteiten.

Bewonersparticipatiegroep
Sinds 2017 experimenteren we met bewonersparticipatiegroepen. Een participatiegroep is tijdelijk en bestaat uit ongeveer 8 tot 16 personen. Afhankelijk van het onderwerp kan de groep bestaan uit huurders, professionals, kopers en ondernemers. Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter denkt de groep mee - tijdens één of meerdere bijeenkomsten - over een bepaald thema.

De uitkomsten van de bewonersparticipatiegroep (bijvoorbeeld een advies of visie) worden door zowel huurdersplatform MEVM als Actium gebruikt. Als u huurder of woningzoekende bent, kunt u zich aanmelden voor de bewonersparticipatiegroep.

Ik heb een idee voor mijn buurt. Waar kan ik dit indienen?

Algemeen

Wat leuk dat u een idee heeft! Er zijn verschillende mogelijkheden voor het krijgen van (financiële) ondersteuning. Hierbij kunt u denken aan het Oranjefonds of het leefbaarheidsfonds van uw gemeente. Neem voor meer informatie contact op met uw wijkconsulent. Die kan u verder helpen en u meer vertellen over de voorwaarden. Woont u in Assen? Ga dan naar Mijn Buurt Assen.

Wat is er in een Buurt Informatie Centrum te doen?

Algemeen

In een Buurt Informatie Centrum (BIC) kunt u als wijkbewoner terecht met al uw vragen. Ook kunt u deelnemen aan allerlei activiteiten die in de buurt georganiseerd worden door bewoners, zoals een koffieochtend, een eetclub, een kledingbank en taalcursussen. Daarnaast houden allerlei samenwerkingspartners van Actium spreekuur in het BIC.

Op dit moment kunt u terecht in één van de volgende Buurt Informatie Centra:

Assen

  • Buurt Informatie Centrum Lariks, Linthorst Homanstraat 13, 9406 KL Assen
  • Buurt Informatie Noorderpark, Troelstralaan 42, 9402 BK Assen

Meer informatie vindt u op Mijn Buurt Assen.

Bovensmilde

  • Buurtinfohuis Bovensmilde, J. de Walstraat 3, 9421 PN Bovensmilde

Oosterwolde

  • Inloophuis het kwartier Goldhaer 11, 8431 HC Oosterwolde

Wat doet Mijn Buurt Assen?

Algemeen

Mijn Buurt Assen is een samenwerking tussen bewoners, de gemeente Assen, VaartWelzijn en Actium. Mijn Buurt Assen gaat voor een groene, veilige, gezellige en bruisende buurt. Met projecten georganiseerd door de gemeente Assen, Actium en Vaart Welzijn, maar ook en vooral door projecten en initiatieven van inwoners. Van de speeltuin opknappen tot een buurtfeest of -markt: er zijn projecten voor iedereen, door iedereen.

Meer informatie vindt u op Mijn Buurt Assen. Of bekijk dit filmpje over Mijn Buurt Assen

Wat doet de Woonbond?

Algemeen

De Woonbond is een landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden. De Woonbond staat voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare en veilige wijken en sterke huurdersorganisaties. Ook helpt de Woonbond huurders met problemen. Voor meer informatie: www.woonbond.nl.