Asbest

Hieronder staan de veelgestelde vragen over asbest. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Asbest

Ik denk dat er asbest in mijn woning zit. Wat nu?

Algemeen

Is de woning gebouwd voor 1994? Dan bestaat de kans dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Asbest is niet altijd gevaarlijk of schadelijk. Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid wanneer het materiaal waarin het is verwerkt, is beschadigd waardoor de vezels loskomen. Beschadiging kan ontstaan door slijtage of bewerking van het materiaal, zoals boren, breken, zagen, etc.

Neem contact met ons op
Denk je dat er (beschadigd) asbest in de woning zit? Neem dan contact met ons op. Wij overleggen dan met één van onze opzichters. De opzichter (of één van onze leveranciers} komt vervolgens langs om te beoordelen of er mogelijk asbest aanwezig is.

Als onze opzichter of leverancier constateert dat er asbest aanwezig is, dan onderzoekt een professional of dit zorgt voor gezondheidsrisico's. Niet-hechtgebonden asbest wordt verwijderd, hechtgebonden asbest wordt niet verwijderd. Behalve als het noodzakelijk is in verband met geplande werkzaamheden.

Actium brengt je (schriftelijk) op de hoogte van de uitkomsten van de asbestinventarisatie en eventuele vervolgstappen. Wanneer er planmatig onderhoud gepland staat voor de woning of het een project betreft, informeert de opzichter je hierover.

Let op! Je mag asbest niet zelf verwijderen. We laten asbest op onze kosten verwijderen, behalve als je het asbesthoudende materiaal zelf hebt aangebracht in de buitenlucht.

Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Er zit asbest in mijn zelf geplaatste schuurtje/kippenhok. Kunnen jullie dit verwijderen?

Algemeen

Nee, als je het asbesthoudende materiaal zelf hebt aangebracht in de buitenlucht moet je zelf de asbest (laten) verwijderen. Hierbij kun je denken aan een kippenhok of schuurtje. Het moet daarbij wel om minder dan 35 m2 gaan. Je moet hiervoor speciale plastic zakken afhalen bij de gemeente waarin je het asbest verpakt en het zelf naar de gemeentelijke stort brengt.

Heb je het asbest zelf aangebracht en gaat het om meer dan 35 m2? Dan moet je het laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneerder. Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.