Asbest

Hieronder staan de veelgestelde vragen over asbest. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Asbest

Er zit asbest in mijn zelf geplaatste schuurtje/kippenhok. Kunnen jullie dit verwijderen?

Algemeen

Nee, als u het asbesthoudende materiaal zelf heeft aangebracht in de buitenlucht moet u zelf de asbest (laten) verwijderen. Hierbij kunt u denken aan een kippenhok of schuurtje. Het moet daarbij wel om minder dan 35 m2 gaan. U moet hiervoor speciale plastic zakken afhalen bij de gemeente waarin u het asbest verpakt en naar de gemeentelijke stort brengt.

Heeft u het asbest zelf aangebracht en gaat het om meer dan 35 m2? Dan moet u het laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneerder. Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Wat doen jullie aan asbest in mijn woning?

Algemeen

Als uw woning is gebouwd voor 1994 is er kans dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is.

Denkt u dat er asbest in uw woning zit? Neem dan contact met ons op. Ook wanneer u denkt dat er asbest beschadigd is in de woning. Wij plannen dan een afspraak met een van onze opzichters. Hij komt bij u langs om te beoordelen of er mogelijk asbest aanwezig is.

Zit er asbest in uw woning? Dan onderzoekt een professional of dit zorgt voor gezondheidsrisico's voor u en omwonenden. Niet-hechtgebonden asbest wordt verwijderd, hechtgebonden asbest wordt niet verwijderd. behalve als het noodzakelijk is in verband met geplande werkzaamheden.

Actium brengt u (schriftelijk) op de hoogte van de uitkomsten van de asbestinventarisatie en eventuele vervolgstappen. Wanneer er planmatig onderhoud gepland staat voor uw woning of het een project betreft, informeert de opzichter u hierover.

U mag asbest niet zelf verwijderen. We laten asbest op onze kosten verwijderen, behalve als u het asbesthoudende materiaal zelf heeft aangebracht in de buitenlucht.

Is asbest altijd gevaarlijk? Nee, asbest is niet altijd gevaarlijk of schadelijk. Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid wanneer het materiaal waarin het is verwerkt, is beschadigd waardoor de vezels loskomen. Beschadiging kan ontstaan door slijtage of bewerking van het materiaal, zoals boren, breken, zagen, etc.

Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.