Wonen in een VvE-complex

Hieronder staan de veelgestelde vragen over wonen in een VvE-complex. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Wonen in een VvE-complex

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) wordt opgericht als er in een gebouw meerdere huiseigenaren aanwezig zijn. De Vereniging van Eigenaren regelt de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren in een woongebouw.

Waar is een Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor?

Algemeen

De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw, van de gemeenschappelijk ruimten en de installaties. Denk bijvoorbeeld aan de lift, de galerijen en trappenhuizen. Dit mag Actium niet zelf doen, omdat het gezamenlijk eigendom is. De VvE mag ook leefregels (een huishoudelijk reglement) opstellen.

Wie vertegenwoordigt de huurders in een woongebouw met een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Actium vertegenwoordigt de belangen van de huurders en haar eigen belangen in een complex met een VvE. In een VvE-complex wonen er naast u - als huurder van Actium - ook woningeigenaren.

Beslissingen over het complex, zoals het onderhoud en schoonmaak, moeten Actium en de andere woningeigenaren samen nemen. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Onze medewerker VvE neemt namens Actium deel aan deze vergadering.

Waar meld ik een reparatie aan een gezamenlijke ruimte in mijn VvE-complex?

Algemeen

Een reparatieverzoek meldt u altijd bij Actium. Wij beoordelen dan of we zelf een onderhoudspartij sturen om het probleem op te lossen of dat de VvE dit moet doen. Wanneer het een reparatieverzoek is voor de VvE, informeert Actium de beheerder van uw gebouw daarover zodat het probleem wordt opgelost.

Mag ik in een VvE-complex iets aanpassen/bevestigen aan de buitengevel?

Algemeen

U mag niet zomaar iets aan het gebouw veranderen. Omdat uw woning onderdeel is van een complex met een Vereniging van Eigenaren (VvE), mag u bijvoorbeeld niet zonder toestemming van de VvE iets aan uw gevel of op uw balkon bevestigen. Voorbeelden van zaken waarvoor u toestemming moet vragen, zijn het bevestigen van een schotelantenne, bloembakken, lampen en zonneschermen.

Wilt u iets aan het gebouw bevestigen of veranderen? Neem dan contact op met onze medewerker VvE. U kunt hem bereiken via 0592 400 100 of via contactformulier. Als hij uw aanvraag goedkeurt, dan moet hij in de jaarvergadering van de VvE nog wel toestemming vragen aan de andere leden van de VvE. 

Betaal ik als huurder van Actium ook een bijdrage aan de VvE?

Algemeen

Nee, je betaalt niet extra voor het wonen in een VvE-complex. Je betaalt alleen de huur en servicekosten. Alleen huiseigenaren betalen een bijdrage aan de VvE. Actium betaalt als eigenaar van de woning deze bijdrage, voor beheer en onderhoud van het gebouw.