Mijn energierekening
Wat gebeurt er met mijn energierekening na de verduurzaming van mijn huis?
Ons doel is dat je door onze maatregelen minder energie gaat verbruiken en de energierekening dus lager wordt. Maar dat is van veel zaken afhankelijk.
We hebben een aantal vragen en antwoorden hieronder voor je op een rijtje gezet. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
De salderingsregeling, hoe zit dat precies en wat als dat stopt?
De overheid heeft een regeling bedacht die salderingsregeling heet. Deze regeling is er om mensen te belonen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen. De stroom die je opwekt en niet meteen zelf verbruikt, lever je terug aan het energienet. Dit wordt verrekend met de stroom die je zelf gebruikt. Zo bespaar je op je energierekening.
Er is een kans dat de salderingsregeling stopt. Maar wat gebeurt er dan?
Het kabinet heeft plannen om deze regeling per 1 januari 2027 te stoppen. Vanaf dat moment kun je de teruggeleverde stroom niet meer volledig wegstrepen tegen je verbruik. In plaats daarvan ontvang je een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. Deze vergoeding zal waarschijnlijk lager zijn dan wat de bestaande salderingsregeling biedt, maar je bespaart nog steeds doordat je minder stroom hoeft in te kopen van een energieleverancier.
Moet ik in de toekomst betalen voor terugleveren?
Ja, dat klopt. Sommige energieleveranciers vragen nu al een klein bedrag voor het terugleveren van stroom aan het net. Dit kan verschillen per leverancier. Toch blijft het voordelig om zonnepanelen te hebben, omdat je de stroom die je direct zelf verbruikt, gratis kunt gebruiken.
Wat betekent dit voor jou als huurder van Actium?
Ook als de salderingsregeling stopt en er kosten komen voor teruglevering, blijft het een voordeel om zonnepanelen op je dak te hebben. De stroom die je direct zelf gebruikt, is namelijk gratis. Op zonnige dagen kun je dus flink besparen, vooral als je veel stroom gebruikt op het moment dat het wordt opgewekt.
Zo bespaar je nog meer
De woningen die we verduurzamen krijgen naast zonnepanelen ook een duurzaam verwarmingssysteem. Vaak is dit een (hybride) warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt in eerste instantie de stroom die je zonnepanelen opwekken. Hoe dit precies werkt, leggen we hieronder uit:
- De stroom die je zonnepanelen opwekken, wordt direct gebruikt door de warmtepomp. Dit zorgt vooral in de zomer voor flinke besparingen. In de winter wek je minder stroom op en verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit. Dat is niet erg, want als het te koud wordt, schakelt de warmtepomp automatisch over naar de cv-ketel. De systemen werken dus slim samen.
- Een hybride warmtepomp is altijd efficiënter en goedkoper in gebruik dan een losse cv-ketel op gas, waardoor je over het hele jaar blijft besparen.
Ook zonder de salderingsregeling is dit dus een slimme en goede oplossing. Je hebt minder stroom van het net nodig en je profiteert van de zuinigheid van de warmtepomp.
Waar moet ik op letten als het gaat om mijn energieleverancier?
Sommige energieleveranciers rekenen een klein bedrag voor het terugleveren van stroom die je niet zelf verbruikt. Dit kan gebeuren als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt. Naast deze kosten ontvang je ook een vergoeding voor de stroom die je teruglevert.
Let wel op: deze vergoeding wordt vanaf 2027 lager. Controleer daarom goed de voorwaarden bij een nieuw energiecontract, want zowel de terugleverkosten als de vergoedingen verschillen per leverancier.
Hulp of tips nodig? Onze energiebesparingsadviseur kan je helpen.
Feiten over energie besparen met zonnepanelen en warmtepomp
- Zelfgebruik van opgewekte stroom: Je gebruikt de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken eerst zelf. Hierdoor hoef je minder stroom van het net af te nemen, wat je geld bespaart.
- Zonnepanelen blijven voordelig, ook zonder saldering: Hoewel het financiële voordeel iets afneemt, blijven je energiekosten met zonnepanelen lager dan in een woning zonder zonnepanelen.
- Vergoeding voor teruglevering: Je ontvangt een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net. Deze vergoeding blijft bestaan, maar wordt lager vanaf 2027.
- Sommige energieleveranciers rekenen een klein bedrag voor het terugleveren van stroom die je niet zelf verbruikt. Kijk dus goed naar je eigen energiecontract.
- De (hybride) warmtepomp werkt op stroom en maakt slim gebruik van stroom van je zonnepanelen. Dit maakt hem daarom goedkoper in gebruik dan een cv-ketel die volledig op gas draait. Daarnaast werkt een warmtepomp sowieso efficiënter dan een cv ketel, omdat hij deels warmte uit de buitenlucht haalt. Zo bespaar je op zowel stroom als gas.
- Geen zorgen over terugverdientijd: Actium zorgt voor de aanschaf, installatie en het onderhoud van de hybride warmtepomp en de zonnepanelen.