Waarom betaal ik een andere huur dan mijn buren?

Het zou kunnen dat je een hogere of lagere huur betaalt dan jouw buren, terwijl je in een vergelijkbare woning woont.  Dit kan komen doordat je langer of korter in de woning woont dan de buren. Zodra iemand verhuist, vragen we de huurprijs die wij passend vinden bij de kwaliteit van de woning. Deze huurprijs heet de streefhuur.

In de meeste gevallen ligt de streefhuur (iets) hoger dan de huur die de vorige bewoners betalen. Soms blijft de huurprijs gelijk. Er zijn ook gevallen dat een woning bij jou in de straat te huur staat voor minder dan wat je zelf nu betaalt. Dat kan komen doordat we af en toe, ongeveer elke 5 jaar, onze huren opnieuw vaststellen. We kijken hierbij naar het type woning en de kwaliteit van de woning. Daarnaast willen we graag dat het aantal woningen per huurprijsklasse past bij het aantal woningzoekenden die daarvoor in aanmerking komen. We zorgen er daarom voor dat er per type woning en huurprijsklasse voldoende woningen te huur zijn. Het kan daardoor zijn dat we de streefhuur van duurdere woningen verlagen, zodat er een grotere doelgroep voor in aanmerking komt.

Zowel bij een stijging als een daling vindt er niet met terugwerkende kracht een compensatie plaats richting de vertrekkende huurder. Ook voor zittende huurders van vergelijkbare woningen doen wij geen tussentijdse huurwijzigingen. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk. Alle huurprijzen liggen sowieso onder de wettelijk maximum huurprijs.