Ventileer je huis goed

Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen? Hieronder leggen we het uit.

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, er wordt gerookt. Het is belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze en vochtige lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.

Ook kost een droog huis verwarmen minder energie (en geld) dan een vochtig huis.

Vieze en vochtige lucht in huis is slecht voor je gezondheid. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.

3 tips om je huis te ventileren

  1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
  2. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
  3. En zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.

Meer besparen?

Op onze website vind je meer tips over besparen.  Ook kun je er informatie vinden over hoe jouw gemeente je kan helpen.