Uniek woonproject gerealiseerd op GGZ-terrein

Woningcorporatie Actium en GGZ Drenthe hebben een uniek woonzorgproject gestart op het terrein van GGZ Drenthe. Aan de Dennenweg heeft Actium twaalf nieuwbouwwoningen opgeleverd, die verhuurd worden aan cliënten van GGZ Drenthe. De woningen dienen als tussenstap naar terugkeer in de maatschappij. Deze week nemen de eerste zes cliënten hun intrek. Daarna gaan de volgende zes cliënten in fasen verhuizen. De nieuwe huurders ontvangen zorg van GGZ Drenthe gedurende het huurtraject van maximaal twee jaar.

 Terugkeer in de maatschappij

De twaalf woningen zijn voor mensen die hun behandeling binnen een kliniek van GGZ Drenthe hebben afgerond, maar nog niet toe zijn aan zelfstandig wonen in de samenleving en nog langdurige ambulante zorg en begeleiding nodig hebben. Gea Veldmeijer, programmaleider Wonen Welzijn Zorg bij Actium: “Tot nu toe gingen mensen die lang in een ggz-kliniek verbleven rechtstreeks naar een reguliere woning in de wijk, maar voor sommigen is die stap te groot. De nieuwe woningen biedt hen beter de mogelijkheid weer zelfstandig te wonen, met hulp van GGZ Drenthe.”

Twee jaar

Elke bewoner blijft maximaal twee jaar op deze locatie en verhuist daarna naar een reguliere woonomgeving. De nieuwe woningen staan - bij wijze van spreken - met de voordeur naar de wijk en de achterdeur naar het ggz-terrein. Op deze manier krijgen de bewoners een ‘beschermd thuis’ én maken ze deel uit van de samenleving. Daarnaast kunnen ook mensen die al zelfstandig wonen in de wijk, maar die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben, ook in aanmerking komen voor één van deze woningen.

Compacte duurzame woningen

De woningen staan aan de Lindelaan in Assen-Oost. Het zijn twee rijen van zes woningen die met de achterkant tegen elkaar aan staan, zogenoemde rug-aan-rug woningen. De woningen hebben twee slaapkamers op de verdieping, zijn volledig gasloos en voor zover mogelijk energieneutraal. Voor de energievoorziening wordt gebruikgemaakt van warmtepompen en zonnepanelen.

Duurzaamheid en circulariteit

Duurzaamheid en circulariteit vindt Actium belangrijk en deze aspecten zijn meegenomen in dit project. Omdat de bewoners maximaal twee jaar in de woning verblijven, wordt er vaker dan gemiddeld gewisseld van huurder. Om te voorkomen dat elke nieuwe bewoner de woning weer naar eigen smaak afwerkt, zijn de woningen opgeleverd met vloerbedekking en gordijnen. Daarnaast is er voor de terrassen gebruikgemaakt van tegels die eerst bij de Maranathakerk lagen. Voor de schuttingen is hout gebruikt van dakbeschotplaten van gesloopte woningen. Rob Hoogeveen, manager vastgoed van Actium: “We zijn er trots op dat we onze manier van werken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit op deze manier in de praktijk brengen.”