Pas op: phishing-berichten WoningNet

Er worden sms-berichten en e-mails verzonden door een onbekende partij waarin ten onrechte de naam van WoningNet wordt gebruikt. In het bericht staat dat u de verlengingskosten van uw inschrijving bij WoningNet moet betalen. Volgens het bericht kunt u de betaling doen door op de link in de tekst te klikken. Wij adviseren u dringend om niet op de link te klikken. Blokkeer de afzender.

WoningNet stuurt geen sms-berichten. Zie hieronder de tekst van de phishing-sms en e-mail:

SMS

E-mail

Er blijkt ook een e-mail rond te gaan met daarin hetzelfde verzoek: om de verlengingskosten te betalen. Waar kunt u op letten? De e-mail begint zonder een juiste aanhef, de WoningNet-regio wordt niet genoemd, de tekst heeft spelfouten en er staat een verkeerd factuurnummer in de e-mail.

Zie hieronder de tekst van de phishing e-mail:

Geachte Heer/Mevrouw #surname#,

U heeft een inschrijving bij WoningNet. Over 2 weken verloopt uw inschrijving.

Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlengingskosten van €8,00 betaalt. U kunt betalen via iDEAL.Via de onderstaande link word u automatisch doorverwezen naar onze betaalpagina.

WoningNet-verlengingskosten
Uw factuurnummer is SRA-00368246

Phishing en smishing

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en/of sms. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. De onbekende partij die u de sms stuurt is erop uit om toegang te krijgen tot uw bankrekening. Dit heet smishing (een samenvoeging van sms en phishing).

Fraudehelpdesk

Heeft u wel op de link geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank. Geef bij uw bank aan dat er sprake is van digitale oplichting. Ook adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie.

Lees op de website van de Fraudehelpdesk welke stappen u nog meer kunt ondernemen.