Onderzoek naar energielabels

Afgelopen weken is er in de media veel geschreven over energielabels. In Meppel heeft een aantal huurders bij woningcorporatie Woonconcept aan de bel getrokken. Zij dachten dat het energielabel van hun woning niet klopte. Woonconcept heeft een steekproef laten uitvoeren.  Daaruit gebleken dat een aantal labels inderdaad niet juist is.

Actium bepaalt niet zelf het energielabel

Energielabels worden toegewezen door een gecertificeerde, externe partij. Actium heeft daar dus zelf geen invloed op. Ook is de manier van het vaststellen van een energielabel een paar jaar geleden veranderd.

Het energielabel zegt niet alles over energieverbruik

Een laag energielabel, A of B, betekent niet dat een woning altijd energiezuinig is. Zo kan een huurder in een woning met een energielabel D bijvoorbeeld een lagere energierekening hebben dan een huurder in een even grote woning met label B. Ook kan een woning in een complex of rij een ander label hebben dan de woning ernaast. Zelfs als de woning helemaal hetzelfde lijkt.

Wij zoeken uit hoe het zit

Actium heeft, net als andere woningcorporaties in Drenthe, geen aanwijzingen dat er grote hoeveelheden energielabels niet kloppen. Maar we nemen het onderzoek van Woonconcept zeer serieus en zoeken nu grondig uit hoe het zit met de juistheid van onze energielabels. Dat doen we samen met andere woningcorporaties.

Vraag hulp als u een hoge energierekening heeft

Als u een hoge energierekening heeft, kunt u hulp vragen. Bijvoorbeeld van energiebesparingsadviseurs Annuska en Dion van Actium. Zij geven u tips om energie te besparen. Kijk ook op www.actiumwonen.nl/energie

Vragen en antwoorden over energielabels

Klik hier voor een overzicht van vragen en antwoorden over energielabels.