Huuraanpassing 2022

Nadat in 2021 de huren gelijk bleven, gaat dit jaar voor de meeste huurders de huur omhoog. Alle huurders van Actium krijgen voor 1 mei een brief hierover. De overheid beslist elk jaar hoe hoog de huurverhoging maximaal mag zijn. Met ons huurdersplatform MEVM maakten we afspraken over de huurverhoging. En over wat we met deze extra inkomsten doen.

Huurverhoging maximaal 2,3% voor de meeste huurders

De meeste huurders (met een inkomen tot €47.948) krijgen een huurverhoging van maximaal 2,3%. De nieuwe huurprijs gaat in op 1 juli 2022. De overheid heeft besloten dat de huurverhoging voor sociale huurwoningen niet hoger dan 2,3% mag zijn. De huurverhoging kan ook lager dan 2,3% zijn. Dit is het geval als de huurprijs die u betaalt al (bijna) gelijk is aan de huurprijs die Actium bij de woning vindt passen. Wij noemen dit de streefhuur. De streefhuur baseren wij op de kwaliteit van de woning. Hier gaan we met de huurverhoging nooit boven.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Huurders met een inkomen boven de €47.948 krijgen een hogere huurverhoging. Dit noemen we de inkomensafhankelijke huurverhoging. De Belastingdienst geeft aan ons door welke huishoudens in aanmerking komen voor deze inkomensafhankelijke huurverhoging. Geldt dit voor u, dan staat dit in de bijlage bij de brief die u van ons kreeg. Wettelijk mag de verhoging maximaal €100,- zijn voor huurders met een hoog inkomen en maximaal €50 voor huurders met een hoog middeninkomen. Actium kiest ervoor om deze maximale bedragen te halveren. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u een verhoging van maximaal €25,- of €50,-.

 • Huurverhoging maximaal 2,3%
  Als uw inkomen lager is dan €47.948,-.
 • Huurverhoging maximaal €25,- (maar niet lager dan 2,3%)
  Voor een eenpersoonshuishouden: als uw inkomen hoger is dan €47.948,- en lager dan €56.257,-.
  Voor een huishouden met 2 of meer personen: als uw inkomen hoger is dan €55.486,- en lager dan €75.369,-.
 • Huurverhoging maximaal €50,- (maar niet lager dan 2,3%)
  Voor een eenpersoonshuishouden: als uw inkomen hoger is dan €56.257,-.
  Voor een huishouden met 2 of meer personen: als uw inkomen hoger is dan €75.369,-.

Waarom een huurverhoging?

Een thuis voor onze huurders, nu en in de toekomst, dat blijft ons uitgangspunt. Daar hoort een goed, duurzaam en betaalbaar huis bij. Hier werken we dagelijks aan en daar is geld voor nodig. Er is veel vraag naar betaalbare woningen. Wij gebruiken de huurverhoging onder andere om nieuwe, duurzame woningen te bouwen. Ook geven we extra geld uit aan het isoleren van de bestaande woningen, zodat de kosten voor energieverbruik dalen. U kunt zelf veel doen om minder energie te gebruiken. Maar als corporatie hebben wij hier een belangrijke rol in door te investeren in duurzaamheid. Want met een energiezuiniger huis gaat uw energierekening omlaag.

Steun voor huurders

Veel kosten stijgen, dat merken we allemaal. De kosten voor boodschappen, brandstof en energieverbruik worden steeds hoger. Sommigen kunnen dit (nog) betalen, maar anderen niet.  Samen met ons huurdersplatform MEVM praten we over hoe we onze huurders kunnen helpen die in de problemen (dreigen te) komen door stijgende kosten van energie.

Bezwaar maken? Reageer vóór 1 juli

Als u het niet eens bent met de aanpassing van uw huur. Kijk dan op www.huurcommissie.nl. Daar staat meer informatie over wanneer u wel of geen bezwaar kunt maken. En hoe dat werkt. U moet hiervoor een formulier invullen en naar ons toe sturen. Dat kan tot 1 juli 2022. Op deze website staat ook veel informatie over de regels rond de aanpassing van de huur. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel ons via 0592 - 400 100.