Medehuurderschap

Hieronder staan de veelgestelde vragen over medehuurderschap. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Medehuurderschap

Wat zijn de voorwaarden voor medehuurderschap?

Algemeen

Als u medehuurder wilt worden, moet er sprake zijn van een 'gemeenschappelijke duurzame huishouding'. Dit betekent:

 • Dat u minimaal 2 jaar samenwoont met de hoofdhuurder op het adres;
 • Dat u van plan bent om nog lange tijd samen te blijven wonen.

U kunt dus geen medehuurderschap aanvragen als u korter dan 2 jaar samenwoont, of als de hoofdhuurder binnenkort verhuist.

Afwijkende voorwaarden
Bij deze relaties gelden nog iets andere voorwaarden: 

 • Ouder & kind
  - U woont minimaal 10 jaar aaneengesloten samen;
  - U bent minimaal 35 jaar.
 • Broer & zus / Mantelzorg
  - U woont minimaal 5 jaar aaneengesloten samen;
  - U bent minimaal 35 jaar.

Aanvragen
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u Medehuurderschap aanvragen. Hiervoor is wel een ingevulde Aanvraagformulier medehuurderschap nodig en een uittreksel Basis Registratie Personen (BRP) met een woonhistorie. Die laatste kunt u aanvragen bij uw gemeente. Als medehuurder wordt uw naam toegevoegd aan het huurcontract. U heeft dan allebei dezelfde rechten en plichten.

Wat zijn de rechten en plichten van een medehuurder?

Algemeen

De medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Jullie zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de huur, het netjes houden van de woning en kleine reparaties. Tegelijkertijd hebben jullie natuurlijk beide recht op huurbescherming.

Als u niet samen op het contract staat en niet getrouwd bent of een samenlevingscontract heeft, dan is er sprake van een medebewoner die geen rechten en plichten heeft ten opzichte van Actium (en dus ook niet in de woning kan blijven als de hoofdhuurder vertrekt).

Kan ik iemand aan mijn huurcontract toevoegen?

Algemeen

Als jullie voldoen aan de voorwaarden, dan kunnen jullie Medehuurderschap aanvragen. Hiervoor is wel een ingevulde Aanvraagformulier medehuurderschap nodig.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan is de partner van de huurder automatisch medehuurder. Jullie kunnen wel alsnog Medehuurderschap aanvragen, zodat jullie allebei op het contract staan. Als jullie dit niet doen, en de 'hoofdhuurder' vertrekt of overlijdt, dan kan de achterblijvende bewoner een verzoek tot aanpassing van het contract bij ons aanvragen via Contract aanpassen. Hij of zij hoeft de woning dan niet te verlaten.

Samenwonen
Als jullie samenwonen, dan is de inwonende niet automatisch medehuurder. Medehuurderschap aanvragen kan zodra jullie minimaal 2 jaar samenwonen op het huidige adres. Jullie zijn niet verplicht om samen op het huurcontract te staan. Ook is het niet verplicht om aan ons door te geven dat u gaat samenwonen. Jullie moeten natuurlijk wél allebei bij de gemeente staan ingeschreven op het adres.

Kan een medehuurder ook hoofdhuurder worden?

Algemeen

Ja, dit is mogelijk, als:

 • De hoofdhuurder is overleden;
 • Er sprake is van een echtscheiding (woning wordt door de rechter toegewezen);
 • Er sprake is van relatiebreuk (huurder en medehuurder bepalen onderling wie in de woning achterblijft).

Als de hoofdhuurder de huur opzegt en de achterblijvende bewoner officieel medehuurder is, dan heeft hij/zij het recht om de woning te blijven huren. De hoofdhuurder zegt zelf zijn/haar deel van het huurcontract op. Dit kan via Contract aanpassen. Gebeurt dit niet, dan blijven beide huurders aansprakelijk en verantwoordelijk voor het betalen van de huur.

Welke documenten moet ik aanleveren bij mijn aanvraag medehuurderschap?

Algemeen

Om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen, hebben we van u nodig: een ingevulde Aanvraagformulier medehuurderschap en een uittreksel Basis Registratie Personen (BRP) met een woonhistorie. Die laatste kunt u aanvragen bij uw gemeente.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u alleen maar een kopie van uw trouwakte of een bewijs van uw geregistreerd partnertschap te uploaden.

U kunt hier Medehuurderschap aanvragen.

Wat is de status van mijn aanvraag medehuurderschap?

Algemeen

Heeft u een verzoek ingediend, maar nog niet de bevestiging ontvangen dat deze is verwerkt? Neem contact met ons op via het contactformulier of via 0592 400 100. Wij kunnen dan voor u bekijken wat de status van uw aanvraag is.