Huurprijs

Hieronder staan de veelgestelde vragen over de huurprijs. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Huurprijs

Hoe is mijn huur opgebouwd?

Algemeen

Als u een Mijn Actium account heeft, kunt u inloggen om uw huuropbouw te bekijken. Daarnaast kunt u natuurlijk ook een huurspecificatie opvragen via het contactformulier.

Hoe wordt de huurprijs van een woning bepaald?

Algemeen

Actium stelt een huurprijs van een woning vast door een percentage te nemen van de maximale huurprijs. De maximale huurprijs van een woning wordt bepaald door het puntensysteem voor woningen. Dat is ontwikkeld door de overheid. Dit puntensysteem wordt het woningwaarderingstelsel genoemd (WWS). Volgens de woningwaardering is er per woning een X aantal punten (WWS-punten).

De maximale huurprijs is de huur die Actium volgens de wet maximaal voor de woning mag vragen. Hoe meer punten uw woning heeft, hoe hoger de maximale huur is. Uw woning krijgt punten op de onderdelen:

  • Oppervlakte van hoofdvertrekken;
  • Oppervlakte van overige ruimtes;
  • Het aantal verwarmde ruimtes;
  • Energieprestatie (het energielabel of de energie-index van uw woning);
  • WOZ-waarde;
  • Kenmerken keukeninrichting;
  • Kenmerken badkamerinrichting;
  • Oppervlakte buitenruimte (tuin, balkon, etc.).

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Huurcommissie. In alle gevallen ligt de huurprijs die Actium voor een woning vraagt lager dan de huurprijs die maximaal gevraagd mag worden.

De streefhuur is de huurprijs die Actium heeft vastgesteld voor de woning. De streefhuur is een percentage van de maximale huur. Dit is de huurprijs die we voor de woning vragen als we deze opnieuw verhuren. Dus aan een toekomstige, nieuwe huurder.

Kan mijn huurprijs meerdere malen per jaar gewijzigd worden?

Algemeen

Ja, dit is mogelijk. Ook als u nog niet zo lang geleden in de woning bent komen wonen. In het algemeen passen we de huurprijs 1x per jaar aan per 1 juli. Behalve bij de volgende uitzonderingen:

  • Woningverbetering. Wanneer Actium verbeteringen aan uw woning heeft aangebracht, kan dit leiden tot een huurverhoging. Bijvoorbeeld als er op uw verzoek een extra dakraam is geplaatst.
  • Servicekosten. Standaard wijzigt Actium de servicekosten per 1 juli. Het kan zijn dat er tussentijds iets verandert in uw servicekosten, bijvoorbeeld doordat algemene ruimten vaker worden schoongemaakt. Als dit het geval is, krijgt u altijd op tijd bericht.

Waarom betaal ik een andere huur dan mijn buren?

Algemeen

Het zou kunnen dat u een hogere of lagere huur betaalt dan uw buren, terwijl u in een vergelijkbare woning woont. Een mogelijke reden is dat de één al langer in de woning woont dan de ander. Zodra iemand verhuist, zorgen wij dat de huurprijs weer past bij de kwaliteit van de woning. Bij het opnieuw verhuren van woningen stellen we huurprijzen namelijk opnieuw vast. Meestal zorgt dit voor een stijging van de huurprijs. Soms blijft de huurprijs gelijk, en in weinig gevallen wordt de huurprijs lager.

Alle huurprijzen liggen sowieso onder de wettelijk maximum huurprijs. Zowel bij een stijging als een daling vindt er niet met terugwerkende kracht een compensatie plaats richting de vertrekkende huurder. Ook voor zittende huurders van vergelijkbare woningen doen wij geen tussentijdse huurwijzigingen. Behalve als de huurprijs hoger wordt dan de wettelijke maximum huurprijs. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk.