Duurzaam wonen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over duurzaam wonen. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Duurzaam wonen

Heb ik recht op een laadpaal voor mijn elektrische auto?

Algemeen

Wij maken onderscheid tussen drie situaties:

  1. Parkeer je op gemeenschappelijk parkeerterrein van Actium? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0592 400 100 om een aanvraag in te dienen.
  2. Heb je een eigen oprit bij de woning?  Maak dan gebruik van een laadpaal in openbaar gebied.
  3. Parkeer je in openbaar gebied? Neem dan contact op met de gemeente. 

Afrekening en verbuik
Afrekening van het verbruik van de laadpaal gaat via Avitec. Bewoners die gebruik maken van de laadpaal gebruiken een laadpas.

Waar kan ik de storing aan mijn laadpaal melden?

Algemeen

Je mag de storing rechtstreeks doorgeven aan Avitec. Je vindt het telefoonnummer op de laadpaal.

Hoe kan ik energie besparen in mijn woning?

Algemeen

Hieronder staan een paar handige tips:

  • Ventileer de woning elke dag zo'n 15 á 20 minuten. Vergeet niet de thermostaat tijdelijk lager te zetten;
  • Zet de thermostaat overdag een graadje lager;
  • Laat apparaten niet op stand-by staan maar schakel ze echt uit;
  • Douche een minuutje korter;
  • Was op een lagere temperatuur;
  • Laat de was buiten drogen als het niet regent;
  • Doe het licht uit als je een kamer verlaat;
  • Vervang gloeilampen door spaarlampen of led-verlichting;
  • Zet een koelkast of vriezer niet naast de verwarming of het gasfornuis;
  • Schaf een energiemeter aan, dan zie je precies hoeveel stroom een apparaat verbruikt;
  • Koop apparatuur met een groen energielabel A;
  • Zet een wasdroger in een warme ruimte. Dan verbruikt hij minder energie om op te warmen;
  • Bespaar door de temperatuur van de ketel lager te zetten. (minimaal 50 graden)

Ook biedt Actium de mogelijkheid om met één van onze energiebesparingsadviseurs een afspraak te maken. Zij kijken graag samen met jou naar de persoonlijke situatie en wat de mogelijkheden zijn om meer grip te krijgen op je energierekening. Dit verzoek kan je indienen als je ingelogd bent op ‘Mijn Actium’. Onder het kopje ‘direct regelen’. Eén van onze Energiebesparingsadviseurs neemt dan contact met je op. Geen ‘Mijn Actium account’? Geen probleem, dan kan er telefonisch contact met één van onze Energiebesparingsadviseurs opgenomen.

De Energiebesparingsadviseurs zijn te bereiken op:

- Maandag van 13:00 uur tot 16:30 uur
- Dinsdag van 08:30 uur tot 12:00 uur
- Donderdag van 8:30 uur tot 12:00 uur

Zij zijn bereikbaar op het telefoonnummer: 0592-400101

Wat doen jullie aan het energiezuiniger maken van mijn woning?

Algemeen

Actium gaat voor duurzaam. We investeren volop in het energiezuiniger maken van onze woningen. We hebben onze doelstelling om gemiddeld energielabel B te halen voor 2020 gehaald, dankzij energiebesparende voorzieningen zoals isolatie, dubbelglas en hoog rendements CV-ketels.

Een gemiddeld energielabel B, betekent dat de ene woning op label A uitkomt terwijl een andere woning maximaal een energielabel D kan bereiken. Waar we bij de ene woning kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen kan dit bij een andere woning juist minder geschikt zijn. Per woning bekijken we welke (combinatie van) maatregelen het beste resultaat geven.

Wij zijn bezig met het maken van een planning voor ons gehele bezit voor meerdere jaren. Voor nu kunnen wij nog niet aangeven wanneer jouw woning aan de beurt is maar zodra daar meer duidelijkheid over is wordt je daar tijdig over geïnformeerd. Lees hier meer over wat Actium doet aan het verduurzamen en renoveren van onze woningen.

Ik wil graag elektrisch koken

Algemeen

Als je graag elektrisch wilt koken in plaats van op gas, dan heb je waarschijnlijk een extra elektragroep nodig in de meterkast. Je kunt hiervoor een verzoek indienen via Woonwens aanvragen. Actium maakt de aansluiting kostenloos. Een elektrische kookplaat moet je (net als een gasfornuis) zelf betalen. 

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

Dat is heel eenvoudig. Belangrijk is dat ventilatieroosters dag en nacht open staan en af en toe worden gereinigd. Sluit ze nooit af, ook niet in het kader van isolatie.

Heb je klepraampjes in huis? En geen roosters, zet deze altijd open op een kiertje. Door tegelijk ook de binnendeuren open te zetten, komt er een luchtstroom op gang die de lucht in huis gezond en fris houdt.

Ventileer extra door ramen en binnendeuren te openen tijdens en na het koken, douchen en slapen.

Let op: alleen even 'luchten' door ramen en deuren open te zetten is niet voldoende. Al een half uur na het luchten is de frisse lucht verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich weer op. Een huis moet 24 uur per dag ademen. En dit lukt alleen als je het huis doorlopend ventileert. Zie voor meer informatie: Gezond wonen doe je zo!.

Mijn energieverbruik is veel hoger dan ik had verwacht, hoe kan dat?

Algemeen

Heb je (plotseling) een hoge rekening voor je energieverbruik (cv (gas) of warmtepomp(elektra)) en weet je niet hoe dit kan? Om dit goed te kunnen beoordelen, vragen wij om eerst het volgende te controleren:

  • Gaat het om de juiste periode van verbruik?
  • Kloppen de meterstanden met de eindafrekening?
  • Klopt het voorschot en waar is dat op gebaseerd? Je energieleverancier kan u daarover informeren.

Klopt dit allemaal, dan kun je ons een kopie van de eindafrekeningen met verbruik en meterstanden opsturen. Het liefst (indien mogelijk) ook van meerdere afgelopen jaren, zodat we een goede vergelijking kunnen maken. Onze opzichter technische installaties neemt hierover dan contact met je op.

Waar vind ik het energielabel van mijn woning?

Algemeen

Zelf downloaden

Je kunt zelf jouw energielabel downloaden via www.mijn.overheid.nl.

  • Log in op MijnOverheid;
  • kijk onder het thema Wonen;
  • bij de Kadastrale gegevens.

Aanvragen via Actium

Het energielabel van je woning vraag je op via het contactformulier.

Hoe is mijn energielabel bepaald?

Het energielabel is bepaald door Invent. Invent regelt dit voor bijna alle woningcorporaties in Noord-Nederland. Invent heeft in het verleden op basis van steekproeven opnames gedaan en gekeken naar de maatregelen die in de bouw of bij een renovatie zijn uitgevoerd.

In de berekening van het energielabel zijn de verschillende bouwdelen en installaties opgenomen, zoals het dak, de gevel, het glas etc. Ook is er gekeken naar het type ketel en ventilatie in de woning. Het ene onderdeel heeft meer invloed dan het andere. Zo heeft vloerisolatie weinig invloed terwijl dakisolatie weer meer invloed heeft.

Klopt het dat er iemand van SOCOTEC Energielabeling een inspectie bij mij uitvoert?

Algemeen

Ja, dat kan kloppen. SOCOTEC Energielabeling (voorheen Intent) voert regelmatig woningcontroles uit in ons werkgebied. Zij doen dit om de energielabels te controleren. Tijdens de controle maken zij foto's van de woning. SOCOTEC kondigt deze inspecties niet altijd aan. De medewerkers van SOCOTEC kunnen je aan de deur wel een brief (met contactgegevens) laten zien en zo aantonen dat zij er in opdracht van Actium zijn.

Ik wil graag dat mijn woning gasloos wordt. Kan dat?

Algemeen

Zodra er concrete plannen zijn om de woningen in jouw wijk 'van het gas af te halen', informeren wij je hier schriftelijk over. Tot die tijd kunnen wij hier niets over zeggen.

Hoe werkt de regentonregeling?

Algemeen

Sinds 1 maart 2021 kunnen inwoners van de gemeente Assen gebruik maken van 3 verschillende subsidies om te helpen hun omgeving klimaatbestendig te maken. Een van deze subsidies betreft de aanschaf van een regenton. Omdat Actium zich ook wil inzetten voor een duurzame leefomgeving, doen we voor onze bewoners een extra duit in het zakje. Hiermee maken we het gemakkelijker om bewuster om te gaan met water.

Binnen de regentonregeling bieden de gemeente en de waterschappen samen een korting van € 25,-. Actium vult dit voor huurders met maximaal € 20,- aan (afhankelijk van de kosten van de regenton). De korting van gemeente en waterschappen wordt direct in de deelnemende winkels verrekend. De bijdrage van Actium keren wij achteraf uit.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Deelnemende winkels zijn Tuinland, GroenRijk, Praxis, Gamma en Karwei (in Assen). Je vult in de winkel een formulier in voor de subsidieregeling, die naar de gemeente gaat. Hierop kan je ook aangeven dat je huurder van Actium bent. De in de winkel ingevulde formulieren worden door de winkeliers ingeleverd bij de gemeente, en die informeert Actium welke huurders in aanmerking komen voor de regeling. Bewoners van Actium krijgen binnen 2 maanden na aanschaf de tegemoetkoming op hun rekening gestort. De regeling is verlengd tot 31 december 2024.

Meer informatie is te vinden op www.assen.nl/duurzaam.