Woningaanbod

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woningaanbod. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woningaanbod

Kan ik reageren op alle woningen die te huur zijn?

Algemeen

Er zijn een aantal voorwaarden voor het toewijzen van een woning. Je komt daarom waarschijnlijk niet in aanmerking voor elke woning. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Het verzamelinkomen (totale inkomen van jou en je medebewoner, het inkomen van je kinderen rekenen we niet mee);
  • Je leeftijd (soms gelden er voor de toewijzing van een woning extra voorwaarden, zoals een minimum of maximumleeftijd);
  • De grootte van het huishouden (het aantal mensen dat tot het huishouden of gezin behoort).

Zowel de overheid als wij vinden dat het inkomen passend moet zijn bij de huurprijs van een woning. We hebben daarom minimum en maximum inkomenseisen voor woningen. Zo helpen we betalingsproblemen voorkomen. De goedkoopste woningen verhuren we aan mensen met een laag inkomen. De woningen met een hogere huurprijs verhuren we aan mensen met meer inkomen. Dit noemen we Passend toewijzen. Wij wijzen onze sociale huurwoningen alleen toe aan kandidaten met een verzamelinkomen tot maximaal € 48.625,-. Is je inkomen hoger, dan kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je kunt wel reageren op direct te huur woningen, woonwagenstandplaatsen en parkeerruimte.

Ik wil graag in een nieuwbouwwoning van jullie wonen. Hoe geef ik dit door?

Algemeen

Net zoals onze andere woningen, publiceren wij nieuwbouwwoningen via Thuiskompas. Zodra de woningen op Thuiskompas staan, kun je een reactie plaatsen. Hiervoor moet je ingeschreven staan bij Thuiskompas als woningzoekende. Zolang de woningen nog niet op Thuiskompas staan, is reageren nog niet mogelijk.

Kan ik een woning in de Molukse wijk (Assen) huren?

Algemeen

Woningzoekenden van Molukse afkomst hebben bij toewijzing van een woning in de Molukse wijk (Lariks wijk 1, Assen) voorrang op andere woningzoekenden. Wil je een woning huren in de Molukse wijk en ben je van Molukse afkomst? Voor jou geldt de door Actium gehanteerde maximale inkomenseis van € 48.625,- niet. De wettelijke regels voor Passend toewijzen gelden wel.

Welke soort woningen verhuren jullie?

Algemeen

Wij verhuren ongeveer 16.000 sociale woningen. Een sociale huurwoning is een woning bedoeld voor mensen met een (gezamenlijk) inkomen tot maximaal € 48.625,-.

  • Jongerenwoning

Een jongerenwoning is een huis voor woningzoekenden in de leeftijdscategorie 18 tot 23 jaar. Het gaat om kleine woningen met 1 of 2 slaapkamers met een maximale huurprijs van € 442,46.

Huurtoeslag is (afhankelijk van het inkomen) voor deze doelgroep nog mogelijk. In de woningadvertentie staat specifiek dat het om een jongerenwoning gaat. Alleen woningzoekenden uit de doelgroep kunnen op deze jongerenwoning reageren. In het hele werkgebied van Actium zijn jongerenwoningen beschikbaar.

Om een jongerenwoning te kunnen huren, moet je jonger zijn dan 23 jaar op het moment dat je de woning gaat huren. In de praktijk kan een jongerenwoning dus wel bewoond worden door iemand die inmiddels 23 jaar of ouder is.

  • Seniorenwoning

Seniorenwoningen zijn woningen voor huurders van 55 jaar en ouder (of in enkele gevallen van 65 jaar en ouder). Het zijn kleinere huizen of appartementen, gelijkvloers en met 1 of 2 slaapkamers (eventueel een extra slaapkamer op een verdieping). Bij appartementen voor senioren is er altijd een lift aanwezig in het complex.

In sommige gevallen kunnen kandidaten die jonger zijn dan 55 jaar ook op de woning reageren. Dat staat dan duidelijk in de advertentie. In dat geval krijgen kandidaten die wél aan het leeftijdscriterium voldoen, alsnog voorrang op kandidaten die er niet aan voldoen.

Op onze website hebben wij een overzicht van Huurwoningen voor 55-plussers in Assen

  • Fokuswoning

Een Fokuswoning is een aangepaste, rolstoeldoorgankelijke en gelijkvloerse woning met extra oppervlakte en standaard algemene woningaanpassingen zoals:

  • Alarm-intercomsysteem;
  • Douche-toiletruimte;
  • Aangepaste keuken.

Je komt in aanmerking voor een Fokuswoning als je staat ingeschreven op de wachtlijst van Fokus en voldoet aan de voorwaarden. Ook heb je een inschrijving bij Thuiskompas nodig. Wanneer er een Fokuswoning vrijkomt, melden wij dit bij Fokus. Zij zoeken vervolgens een geschikte kandidaat.

Wil je meer informatie lezen over deze aanpassingen en Fokuswonen? Dit kan op www.fokuswonen.nl.

  • Aangepaste woning

Aangepaste woningen zijn woningen waarin behoorlijk intensieve aanpassingen zijn verricht. Deze aanpassingen zijn betaald door de overheid. Denk hierbij aan een rolstoeltoegankelijke en/of -doorgankelijke woning, een keuken die verstelbaar is in hoogte, aangepaste wc/douche, traplift, etc.

Je kunt je niet specifiek inschrijven voor een aangepaste woning. Wanneer er een aangepaste woning leegkomt, wordt deze in eerste instantie aangeboden aan de gemeente, afdeling WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De gemeente zoekt vervolgens een geschikte kandidaat. Als er geen kandidaten zijn, plaatsen we de woning alsnog op Thuiskompas.

Wat is 'toekomstbestendig wonen'?

Algemeen

In diverse complexen verhuurt Actium appartementen waar u zelfstandig woont in een levendige, sociale en actieve omgeving. Is er in de toekomst zorg in de woning nodig, dan zijn zorg op maat en voorzieningen dichtbij. Wij noemen dit 'toekomstbestendig wonen'. U woont tegen een betaalbare huur. Op al deze appartementen is huurtoeslag mogelijk.