Woningaanbod

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woningaanbod. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woningaanbod

Hoeveel woningen verhuren jullie?

Algemeen

Wij verhuren ongeveer 16.000 woningen.

Hoe vaak bieden jullie woningen aan?

Algemeen

Iedere dag kunnen er nieuwe woningen op Thuiskompas komen.

Waar vind ik de woningen die te huur worden aangeboden?

Algemeen

Het woningaanbod vindt u op Thuiskompas.

Kan ik reageren op alle woningen die te huur zijn?

Algemeen

Er is een aantal voorwaarden voor het toewijzen van een woning. U komt daarom waarschijnlijk niet in aanmerking voor elke woning. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Uw verzamelinkomen (totale inkomen van u en uw medebewoner, het inkomen van uw kinderen rekenen we niet mee);
  • Uw leeftijd (soms gelden er voor de toewijzing van een woning extra voorwaarden, zoals een minimum of maximumleeftijd);
  • De grootte van uw huishouden (het aantal mensen dat tot uw huishouden of gezin behoort. Dat zijn u, uw eventuele partner en eventueel meeverhuizende kinderen.)

Zowel de overheid als wij vinden dat uw inkomen passend moet zijn bij de huurprijs van uw woning. We hebben daarom minimum en maximum inkomenseisen voor woningen. Zo helpen we betalingsproblemen voorkomen. De goedkoopste woningen verhuren we aan mensen met een laag inkomen. De woningen met een hogere huurprijs verhuren we aan mensen met meer inkomen. Dit noemen we Passend Toewijzen. Wij wijzen onze sociale huurwoningen alleen toe aan kandidaten met een verzamelinkomen tot maximaal € 45.014,-. Is uw inkomen hoger, dan komt u niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. U kunt wel reageren op direct te huur woningen, woonwagenstandplaatsen en parkeerruimte.

Ik wil graag in een nieuwbouwwoning van jullie wonen. Hoe geef ik dit door?

Algemeen

Dit hoeft u niet door te geven. Zodra wij nieuwbouwwoningen publiceren via Thuiskompas, kunt u hier een reactie op plaatsen. U heeft dus wel een algemene inschrijving als woningzoekende nodig, om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwwoning.

Kan ik een woning in de Molukse wijk (Assen) huren?

Algemeen

Woningzoekenden van Molukse afkomst hebben bij toewijzing van een woning in de Molukse wijk (Lariks, Assen) voorrang op andere woningzoekenden. Wilt u een woning huren in de Molukse wijk en bent van Molukse afkomst? Voor u geldt de door Actium gehanteerde maximale inkomenseis van € 45.014,- niet. Bovendien komt u ook met een inkomen hoger dan € 39.055,- in aanmerking voor een woning met een huurprijs lager dan € 619,01. De wettelijke regels voor Passend Toewijzen gelden wel.

Wat is een aangepaste woning?

Algemeen

Aangepaste woningen zijn woningen waarin behoorlijk intensieve aanpassingen zijn verricht. Deze aanpassingen zijn betaald door de overheid. Denk hierbij aan een rolstoeltoegankelijke en/of -doorgankelijke woning, een keuken die verstelbaar is in hoogte, aangepaste wc/douche, traplift, etc.

U kunt zich niet specifiek inschrijven voor een aangepaste woning. Wanneer er een aangepaste woning leegkomt, wordt deze in eerste instantie aangeboden aan de gemeente, afdeling WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De gemeente zoekt vervolgens een geschikte kandidaat. Als er geen kandidaten zijn, plaatsen we de woning op Thuiskompas.

Wat is een Fokuswoning?

Algemeen

Een Fokuswoning is een aangepaste, rolstoeldoorgankelijke en gelijkvloerse woning met extra oppervlakte en standaard algemene woningaanpassingen zoals:

  • Alarm-intercomsysteem;
  • Douche-toiletruimte;
  • Aangepaste keuken.

U komt in aanmerking voor een Fokuswoning als u staat ingeschreven op de wachtlijst van Fokus en voldoet aan de voorwaarden. Ook heeft u een inschrijving bij Thuiskompas nodig. Wanneer er een Fokuswoning vrijkomt, melden wij dit bij Fokus. Zij zoeken vervolgens een geschikte kandidaat.

Wilt u meer informatie lezen over deze aanpassingen en Fokuswonen? Dit kan op www.fokuswonen.nl.

Wat is een jongerenwoning?

Algemeen

Een jongerenwoning is een huis voor woningzoekenden in de leeftijdscategorie 18 tot 23 jaar. Het gaat om kleine woningen met 1 of 2 slaapkamers met een maximale huurprijs van € 442,46.

Huurtoeslag is (afhankelijk van het inkomen) voor deze doelgroep nog mogelijk. In de woningadvertentie staat specifiek dat het om een jongerenwoning gaat. Alleen woningzoekenden uit de doelgroep kunnen op deze jongerenwoning reageren. In het hele werkgebied van Actium zijn jongerenwoningen beschikbaar.

Om een jongerenwoning te kunnen huren, moet je jonger zijn dan 23 jaar op het moment dat je de woning gaat huren. In de praktijk kan een jongerenwoning dus wel bewoond worden door iemand die inmiddels 23 jaar of ouder is.

Wat is 'toekomstbestendig wonen'?

Algemeen

In diverse complexen verhuurt Actium appartementen waar u zelfstandig woont in een levendige, sociale en actieve omgeving. Is er in de toekomst zorg in de woning nodig, dan zijn zorg op maat en voorzieningen dichtbij. Wij noemen dit 'toekomstbestendig wonen'. U woont tegen een betaalbare huur. Op al deze appartementen is huurtoeslag mogelijk. [overzicht appartementencomplexen]

Wat is een sociale huurwoning?

Algemeen

Een sociale huurwoning is een woning bedoeld voor mensen met een (gezamenlijk) inkomen tot maximaal
€ 45.014,-.

Wat is een zelfstandige woning?

Algemeen

Een zelfstandige woning is een woning met een eigen voordeur en eigen voorzieningen, zoals een keuken en sanitair. Als u de keuken/douche deelt met andere bewoners dan is het geen zelfstandige woning.

Wat is een seniorenwoning?

Algemeen

Seniorenwoningen zijn woningen voor huurders van 55 jaar en ouder (of in enkele gevallen van 65 jaar en ouder). Het zijn kleine huizen of appartementen, gelijkvloers en met 1 of 2 slaapkamers (eventueel een extra slaapkamer op een verdieping). Bij appartementen voor senioren is er altijd een lift aanwezig in het complex.

In sommige gevallen kunnen kandidaten die jonger zijn dan 55 jaar ook op de woning reageren. Dat staat dan duidelijk in de advertentie. In dat geval krijgen kandidaten die wél aan het leeftijdscriterium voldoen, alsnog voorrang op kandidaten die er niet aan voldoen.

Op onze website hebben wij een overzicht van Huurwoningen voor 55-plussers in Assen