Dit kan je zelf doen

Nog steeds zijn de energieprijzen hoog. Je betaalt veel geld voor gas en elektriciteit. Gelukkig is energie besparen makkelijker dan je denkt. Op deze pagina lees je wat je zelf kan doen. En ook wat je beter niet kan doen. Omdat het meer energie kost of gevaarlijk kan zijn.

Natuurlijk kan je zelf ook besparen en minder energie verbruiken. Hier zijn al veel tips over beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld kijken op www.milieucentraal.nl. Ook MEVM, het huurdersplatform van Actium, deelt vaak tips op hun website, zie www.mevm.nl.

Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van bestaande regelingen zoals huurtoeslag. Dit kan je vaak zelf aanvragen. Kom je er niet uit? Neem dat contact op met jouw gemeente. Wil je weten welke toeslagen en/of regelingen voor jou gelden? En of je bijvoorbeeld wel de best passende zorgverzekeraar hebt? De online tool De Voorzieningenwijzer kan daarbij helpen. Check www.datgeldtvoormij.nl   

Maak gebruik van de SlimWonen App

 • Met de app zie je hoeveel elektriciteit en gas je per uur, dag, week, maand
  of jaar verbruikt. Als je weet hoeveel je (onnodig) verbruikt, kun je zien waar
  de kansen liggen om te besparen.
 • De app zit vol besparingstips. Je ziet meteen hoeveel je kunt besparen.
 • De app is onafhankelijk van energieleveranciers. Ook als je overstapt naar
  een andere energieleverancier blijf je inzicht houden in jouw energieverbruik.
  De SlimWonen App wordt door meerdere gemeentes in samenwerking met Actium aangeboden.

Ventileren

Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen? Hieronder leggen we het uit.

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild
We ademen, koken, drogen de was, er wordt gerookt. Het is belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze en vochtige lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.

Ook kost een droog huis verwarmen minder energie (en geld) dan een vochtig huis.

Vieze en vochtige lucht in huis is slecht voor je gezondheid
Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.

3 tips om je huis te ventileren.  

 1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
 2. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
 3. En zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.
 4. Of bekijk het filmpje over ventileren en verwarmen.

5 tips om energie te besparen

1. Zet je verwarming wat lager
Zet je thermostaat op 19 of 20 graden. Je kachel werkt dan minder hard. Hierdoor bespaar je energie en geld. Zet de thermostaat voordat je gaat slapen of lang weggaat op 15 graden. Zo bespaar je nog meer.

2. Douche maximaal 5 minuten
Sta je altijd lang onder de douche? Dan betaal je meer geld. Het kost namelijk veel energie om het water op te warmen. Douche maximaal 5 minuten om energie en geld te besparen. Ga daarnaast zo weinig mogelijk in bad. Dit is namelijk duurder dan 5 minuten douchen

3. Was op 30 of 40 graden
De meeste was wordt schoon op 30 of 40 graden. Heter hoeft vaak niet. Was daarnaast met een volle trommel. Dan draait de wasmachine minder vaak.

4. Plaats radiatorfolie achter je radiatoren
Een groot gedeelte van je warmte gaat verloren via je buitenmuren. De muur achter je radiator wordt namelijk ook verwarmd. Met radiatorfolie ga je dit tegen. Radiatorfolie houdt deze warmte namelijk vast. Plak radiatorfolie achter je radiator. Zo zorg je ervoor dat de warmte beter in je huis blijft. Dit kun je heel makkelijk zelf doen. In dit filmpje leggen we het uit.

5. Gebruik een spaardouchekop
Gemiddeld komt er zo’n 12 liter water per minuut uit de kraan. Met een waterbesparende douchekop kun je dit terugbrengen naar 4,5 liter water per minuut.

Er zijn meer kleine aanpassingen die energie besparen. Veel kan je eenvoudig zelf aanbrengen. In een paar korte filmpjes laten we zien hoe je dat kunt doen. Klik op de roze knop hieronder om de filmpjes te bekijken.

filmpjes - zo bespaar je energie

Geldfit

Op de website van Geldfit vind je heel veel informatie over energie besparen. Ook kan je daar terecht om een test te doen om gericht advies te kunnen krijgen. Wil je graag praten over je geldzorgen dan kan je ook, anoniem, bellen met 0800-8115 

Wat je beter niet kan doen

Met sommige maatregelen kan je juist veel meer geld kwijt zijn. Of ze zijn gevaarlijk voor jou en je omgeving. Hieronder lees je wat je beter niet kan doen.Verwarm niet met een elektrische kachel 

Een elektrische kachel lijkt een goedkope oplossing om minder gas te verbruiken, maar dat klopt niet. De elektrische kachel is namelijk een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte anderhalf keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas. Ook voor het klimaat is het geen goed idee: de CO2-uitstoot is ook ruim anderhalf keer zo hoog. Daarom is de elektrische kachel een afrader als vervanging voor verwarmen op aardgas.

Verwarm niet met een houtkachel

Een houtkachel als alternatief voor de cv-ketel op gas is sterk af te raden. Houtrook zorgt voor luchtvervuiling. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Houtkachels zijn ook niet energiezuinig. Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je twee keer zoveel als voor het verwarmen met je cv-ketel op gas. Je kunt de houtkachel beter af en toe gebruiken voor de sfeer.

Verwarm niet met een pelletkachel

Pelletkachels zijn schoner en zuiniger dan een houtkachel. Maar als je hem als hoofdverwarming gebruikt, stoot de pelletkachel veel fijnstof uit, wat zorgt voor luchtvervuiling en slecht is voor de gezondheid van jezelf en van je omgeving.

Ook het gebruik van een pelletkachel is zo’n 20% duurder dan verwarmen met een cv-ketel op gas. Verder verwarmt het meestal maar één ruimte en zorgt het niet voor warm water.

Wel is het zo dat de als de pellets zijn gemaakt van zaagsel of snoeihout uit verantwoord beheerde bossen, de CO2-uitstoot lager is dan bij verwarmen met aardgas. Maar goed voor je portemonnee of je gezondheid is het niet. Gebruik hem dus alleen af en toe als sfeerverwarming.

Verwarm niet met een petroleumkachel

Sommige mensen schaffen nu een petroleumkachel aan om de kosten te drukken, maar dat is geen goed idee. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een kachel op petroleum betaal je bijna 2,5 keer zoveel als voor het verwarmen met je cv-ketel op gas. Verwarmen met een petroleumkachel is ook niet zo milieuvriendelijk: de CO2-uitstoot wordt om deze manier meer dan 1,5 keer zo hoog. 

Besparen doen we samen

In de komende maanden zetten we samen met gemeenten diverse acties uit om huurders zo goed mogelijk te ondersteunen. Lees hier hoe jouw gemeente kan helpen  Ook Actium zet zich in om de woningen te verduurzamen. Zodat de energielasten omlaag gaan. Je leest er hier meer over.

De overheid neemt ook allerlei maatregelen om mensen tegemoet te komen voor de hoge energielasten. Sommige maatregelen zijn al bekend, andere worden nog uitgewerkt.

Duurzaam wonen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over duurzaam wonen. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Duurzaam wonen

Ik wil graag elektrisch koken

Algemeen

Als je graag elektrisch wilt koken in plaats van op gas, dan heb je waarschijnlijk een extra elektragroep nodig in de meterkast. Je kunt hiervoor een verzoek indienen via Woonwens aanvragen. Actium maakt de aansluiting kostenloos. Een elektrische kookplaat moet je (net als een gasfornuis) zelf betalen. 

Mijn energieverbruik is veel hoger dan ik had verwacht, hoe kan dat?

Algemeen

Heb je (plotseling) een hoge rekening voor je energieverbruik (cv (gas) of warmtepomp(elektra)) en weet je niet hoe dit kan? Om dit goed te kunnen beoordelen, vragen wij om eerst het volgende te controleren:

 • Gaat het om de juiste periode van verbruik?
 • Kloppen de meterstanden met de eindafrekening?
 • Klopt het voorschot en waar is dat op gebaseerd? Je energieleverancier kan u daarover informeren.

Klopt dit allemaal, dan kun je ons een kopie van de eindafrekeningen met verbruik en meterstanden opsturen. Het liefst (indien mogelijk) ook van meerdere afgelopen jaren, zodat we een goede vergelijking kunnen maken. Onze opzichter technische installaties neemt hierover dan contact met je op.

Waar vind ik het energielabel van mijn woning?

Algemeen

Zelf downloaden

Je kunt zelf jouw energielabel downloaden via www.mijn.overheid.nl.

 • Log in op MijnOverheid;
 • kijk onder het thema Wonen;
 • bij de Kadastrale gegevens.

Aanvragen via Actium

Het energielabel van je woning vraag je op via het contactformulier.

Hoe is mijn energielabel bepaald?

Het energielabel is bepaald door Invent. Invent regelt dit voor bijna alle woningcorporaties in Noord-Nederland. Invent heeft in het verleden op basis van steekproeven opnames gedaan en gekeken naar de maatregelen die in de bouw of bij een renovatie zijn uitgevoerd.

In de berekening van het energielabel zijn de verschillende bouwdelen en installaties opgenomen, zoals het dak, de gevel, het glas etc. Ook is er gekeken naar het type ketel en ventilatie in de woning. Het ene onderdeel heeft meer invloed dan het andere. Zo heeft vloerisolatie weinig invloed terwijl dakisolatie weer meer invloed heeft.

Klopt het dat er iemand van SOCOTEC Energielabeling een inspectie bij mij uitvoert?

Algemeen

Ja, dat kan kloppen. SOCOTEC Energielabeling (voorheen Intent) voert regelmatig woningcontroles uit in ons werkgebied. Zij doen dit om de energielabels te controleren. Tijdens de controle maken zij foto's van de woning. SOCOTEC kondigt deze inspecties niet altijd aan. De medewerkers van SOCOTEC kunnen je aan de deur wel een brief (met contactgegevens) laten zien en zo aantonen dat zij er in opdracht van Actium zijn.

Ik wil graag dat mijn woning gasloos wordt. Kan dat?

Algemeen

Zodra er concrete plannen zijn om de woningen in jouw wijk 'van het gas af te halen', informeren wij je hier schriftelijk over. Tot die tijd kunnen wij hier niets over zeggen.

Hoe werkt de regentonregeling?

Algemeen

Sinds 1 maart 2021 kunnen inwoners van de gemeente Assen gebruik maken van 3 verschillende subsidies om te helpen hun omgeving klimaatbestendig te maken. Een van deze subsidies betreft de aanschaf van een regenton. Omdat Actium zich ook wil inzetten voor een duurzame leefomgeving, doen we voor onze bewoners een extra duit in het zakje. Hiermee maken we het gemakkelijker om bewuster om te gaan met water.

Binnen de regentonregeling bieden de gemeente en de waterschappen samen een korting van € 25,-. Actium vult dit voor huurders met maximaal € 20,- aan (afhankelijk van de kosten van de regenton). De korting van gemeente en waterschappen wordt direct in de deelnemende winkels verrekend. De bijdrage van Actium keren wij achteraf uit.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Deelnemende winkels zijn Tuinland, GroenRijk, Praxis, Gamma en Karwei (in Assen). Je vult in de winkel een formulier in voor de subsidieregeling, die naar de gemeente gaat. Hierop kan je ook aangeven dat je huurder van Actium bent. De in de winkel ingevulde formulieren worden door de winkeliers ingeleverd bij de gemeente, en die informeert Actium welke huurders in aanmerking komen voor de regeling. Bewoners van Actium krijgen binnen 2 maanden na aanschaf de tegemoetkoming op hun rekening gestort. De regeling is verlengd tot 31 december 2024.

Meer informatie is te vinden op www.assen.nl/duurzaam.

Zonnepanelen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over zonnepanelen. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Ik heb een storing aan mijn zonnepanelen of omvormer

Algemeen

De zonnepaneleninstallatie is op een aparte stroomgroep geplaatst in de meterkast. Wanneer er een storing heeft plaats gevonden zal de aardlekautomaat in de meterkast omlaag staan. Is de storing verholpen? Zet dan de aardlekautomaat weer omhoog.

Wanneer dit niet gebeurt functioneert de installatie niet en vindt er geen teruglevering plaats. Wij adviseren bij een storing van de zonnepaneleninstallatie om eerst in de meterkast te kijken of de aardlekautomaat omhoog of omlaag staat. De installatie werkt alleen als de omvomer omhoog staat, de werkschakelaar op ON staat en de aardlekautomaat omhoog staat. Verder adviseren wij om 1x per 1 a 2 maand te controleren of de zonnepaneleninstallatie in bedrijf staat (meterkast en bij de omvormer).

Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning

Algemeen

Actium plaatst zonnepanelen in combinatie met andere duurzaamheidsactiviteiten zoals het aanbrengen van hybride warmtepompen en isolatie. De duurzame installaties verbruiken meer elektriciteit en daarom plaatsen we PV panelen wanneer die nog niet op de woning aanwezig zijn. We doen dit planmatig en combineren dit met andere planmatig onderhoudsactiviteiten. Actium heeft op dit moment geen programma lopen voor het aanbrengen van uitsluitend PV panelen.

Krijg ik zonnepanelen bij groot onderhoud of renovatie?
Niet alle woningen krijgen bij groot onderhoud of renovatie zonnepanelen. Soms halen we ook genoeg of zelfs betere resultaten met andere energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie.

Hoe bepaalt Actium welke woningen zonnepanelen krijgen?

 • Waar we bij de ene woning kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen kan dit bij een andere woning juist minder geschikt zijn. Per woning bekijken we welke (combinatie van) maatregelen het beste resultaat geven.
 • Woningen die in de toekomst gesloopt worden, krijgen geen zonnepanelen.
 • Schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld schaduw van een boom of iets anders de opwekking te veel beinvloedt. In dat geval plaatsen we dan ook geen zonnepanelen. 

Komt de woning in aanmerking voor zonnepanelen? 

 • Dan plaatsen wij op het dak van de woning acht panelen.
 • De panelen zijn 1.67 x 1.00 meter.
 • Bij voorkeur richten we de panelen op het zuiden en in een hellingshoek van 15 tot 60 graden, zodat de panelen zoveel mogelijk energie opwekken.
 • De verwachte levensduur van zonnepanelen is zo'n 25 jaar. Als de installatie technisch niet meer functioneert, dan zal Actium de installatie vervangen. 

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen via jullie?
Als wij zonnepanelen op de woning plaatsen als onderdeel van ons planmatig onderhoud, dan hoef je niets te betalen.

Zelf zonnepanelen plaatsen?
Wil je zelf zonnepanelen (laten) plaatsen? Dat mag, als je voldoet aan de voorwaarden. Je dient hiervoor eerst een Woonwens aan te vragen. De woninginspecteur zal dan de aanvraag beoordelen en de voorwaarden hiervan toesturen. 

Hoe kan ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Algemeen

Als je zonnepanelen hebt gekregen, dan is het belangrijk dat je deze installatie zelf aanmeldt. Zo ben je er zeker van dat de meter geschikt is voor het registreren van het terugleveren van de opgewekte elektriciteit.

Zo meld je de zonnepanelen aan:

 • Ga naar www.energieleveren.nl.
 • Maak een nieuw account aan.
 • Log in en vul de postcode en huisnummer in en klik op 'volgende'.
 • Vul in het volgende scherm de laatste zes cijfers van de elektriciteitsmeter in (bij een digitale meter staan deze cijfers onder de barcode op de meter/bij een analoge meter staan deze cijfers achter de letters No. op de meter).
 • In het volgende scherm klik je op het woord 'zonnepanelen'. Je vult de gegevens van de zonnepanelen in. De gegevens die je nodig bent staan op een document dat de installateur in de woning legt bij het installeren van de zonnepanelen. Het ligt bij de omvormer of in de meterkast.

Je krijgt een bevestiging van de aanmelding via de mail. Als blijkt dat de meter toch niet geschikt is, maakt de netwerkbeheerder een afspraak voor het vervangen van de meter. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Moeten mijn zonnepanelen schoongemaakt worden?

Algemeen

De zonnepanelen worden op het schuine dak geïnstalleerd en hebben een vuilafstotende laag. Normale vervuiling die ontstaat, zal er door regen afspoelen. Het is dan ook niet nodig om de zonnepanelen te reinigen (Actium heeft hiervoor ook géén schoonmaakcontract). 

Ook sneeuw hoef je niet van de zonnepanelen te verwijderen. In de berekening van de verwachte opbrengst is rekening gehouden met tijden van vorst en sneeuw. Je hoeft de panelen dus niet sneeuwvrij te houden om aan de verwachte opbrengst te komen.

Hoe werken de omvormer en zonnepanelen?

Algemeen

In de brochure Gratis stroom opwekken op uw eigen dak lees je hoe de omvormer en zonnepanelen werken.

De omvormers die Actium laat plaatsen in haar huurwoningen voldoen aan de beveiligingsrichtlijnen van de Europese Unie en worden geïnstalleerd zonder verbinding met het internet. Hierdoor is er geen risico dat onbevoegden toegang kunnen krijgen tot het thuisnetwerk.

Wat is de (verwachte) opbrengst van zonnepanelen?

Algemeen

De verwachte opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen en het vermogen van elk paneel. We plaatsen panelen met een minimaal vermogen van 260 Wp (Wattpiek) en streven ernaar 8 panelen per woning te plaatsen. Acht panelen op een woning levert gemiddeld zo'n 1600 kWh (kilowattuur) op per jaar a € 0,22. Per maand levert dat grofweg een besparing op tussen de € 25,- en € 30,-. Deze verwachte opbrengst is gebaseerd op metingen en ervaringen.

Op de slimme meter in de meterkast zie je hoeveel elektriciteit er terug is geleverd aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen die twee is de direct verbruikte elektriciteit op het moment van opwekken.

Financiële gevolgen
De ervaring tot nu toe is dat je er met zonnepanelen financieel op vooruit gaat. Als de te verwachten opbrengst gehaald wordt, resulteert dit in een besparing op de energierekening die je betaalt.

We kunnen geen garanties geven over de opbrengsten die door zonnepanelen worden gerealiseerd. Wel zijn er productgaranties op de panelen. Zodra de panelen zijn geplaatst kun je ervoor kiezen de voorschot bij de energieleverancier verlagen. Dit is wel je eigen keuze en verantwoordelijkheid. De elektra die je extra opwekt uit de zonnepanelen wordt verrekend met de jaarafrekening.

Geen huurverhoging
Actium rekent geen huurverhoging door aan huurder bij het plaatsen van zonnepanelen.

Hoe werkt het plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

Als er zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van de woning, brengt dit ook werkzaamheden in huis met zich mee. Beide werkzaamheden duren ongeveer een halve dag.

Werkzaamheden in de woning. Door het dak wordt een gat naar binnen geboord voor de bekabeling van de zonnepanelen. In de meeste gevallen komt op de zolder een omvormer te hangen, naast de cv-ketel. Vanuit de omvormer wordt er een kabel gelegd naar de meterkast van je woning. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk:

 • Via een aanwezige loze leiding van zolder naar de meterkast (indien aanwezig);
 • Via een PVC plattebuis die in de hoek van het trapgat langs de wand naar beneden.

In de meterkast wordt een extra elektragroep aangebracht en wordt de zonnepaneel installatie hierop aangesloten. Als de bestaande meterkast niet voldoet aan de huidige regelgeving of als een hoofdschakelaar ontbreekt, dan wordt de groepenkast volledig vervangen.

Als je een dakraam hebt op de plek waar zonnepanelen worden geïnstalleerd, dan worden de panelen zo geplaatst dat ze geen belemmering vormen voor het dakraam. Je kunt het dakraam dus gewoon blijven gebruiken.

Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector?

Algemeen

Er zit verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren. Een zonnepaneel zet zonlicht om in stroom. Een zonnecollector zet zonnewarmte om in warmte voor in huis. Vaak wordt met zonnecollectoren de warmwatervoorziening in huis geregeld.

Zonnepanelen zijn zelfreinigend, zonnecollectoren niet. Deze kunnen groen uitslaan en moeten dan schoongemaakt worden. Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt. Als het nodig is, kunnen wij altijd even een opzichter langs laten komen.

Ik heb zonnepanelen. Waarom heb ik dan toch last van een algemene stroomstoring?

Algemeen

Zonnepanelen worden geleverd met een zogenaamde netgekoppelde omvormer. Aan die omvormer worden door de overheid meerdere eisen gesteld. Eén daarvan is dat de omvormer direct stopt met produceren van elektriciteit zodra het openbaar elektriciteitsnetwerk is uitgevallen zoals bij een stroomstoring.

Hiervoor zijn meerdere redenen. De belangrijkste is uiteraard veiligheid. Stel dat je te maken krijgt met een kortsluiting in je huis. Vanwege die kortsluiting lopen zeer grote stromen door de elektriciteitskabels. Als dat een paar seconde lang aanhoudt dan worden de draden zeer heet. Er zou zelfs brand kunnen ontstaan vanwege oververhitting. In de meterkast zitten zekeringen. In geval van overbelasting door de te hoge stromen onderbreken deze de stroomkring en wordt de elektriciteit vanzelf uitgeschakeld. Dan is het brandgevaar verholpen.

Een omvormer van zonnepanelen stopt dus met het leveren van elektriciteit zodra zich een stroomstoring voordoet. Zodra de zonnepaneelomvormer geen 230 Volt meer "ziet" op het stopcontact waarop hij is aangesloten, zal hij zich direct uitschakelen.

Is mijn energiemeter geschikt voor zonnepanelen?

Algemeen

Als je zonnepanelen op de woning krijgt controleert de netwerkbeheerder of de energiemeter geschikt is voor zonnepanelen. Hierover krijg je een brief van de netwerkbeheerder. Wanneer de energiemeter niet geschikt is zal de netwerkbeheerder contact met opnemen voor het vervangen van de energiemeter. Je krijgt dan een slimme meter die apart aan het elektriciteitsnet geleverde 'opgewekte' energie registreert.

Wat is een slimme meter en hoe werkt het?
Een slimme meter is een digitale energiemeter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik, waarvan de meterstanden op afstand uit te lezen zijn. De slimme meter voor elektra registreert ook apart de teruggeleverde energie aan het elektriciteitsnet. Deze meter wordt door onze installateur aangevraagd bij het netwerkbedrijf. Vervolgens zal het netwerkbedrijf je benaderen voor uitwisseling van de oude met de nieuwe meter.

Voordelen van een slimme meter:

 • Je krijgt een nauwkeuriger energierekening, zonder geschatte meterstanden;
 • Je hoeft niet meer zelf meterstanden door te geven of meteropnemers binnen te laten;
 • Je krijgt een overzicht van je energieverbruik thuisgestuurd;
 • Als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier, kan dat zonder onduidelijkheden of gedoe over de meterstanden;
 • Je kunt tegen betaling van een kleine vergoeding nauwkeurig inzicht krijgen in je energieverbruik via internet (bijvoorbeeld via www.slimmemeteruitlezen.nl).
 • Hiermee krijg je onder andere inzicht in je energieverbruik van uur tot uur.

Alternatieven
Als je niet akkoord gaat met het vervangen van je elektrameter voor een slimme meter, dan kan je dit aangeven bij het netwerkbedrijf. Je bent dan wel verantwoordelijk voor het risico dat de elektrameter onjuist de opgewekte energie registreert of dat je het voordeel van de eigen opgewekte energie van de zonnepanelen misloopt. Als je op een later moment besluit om toch een slimme meter te nemen, zijn de kosten hiervan voor eigen rekening.

Er is ook de mogelijkheid om voor een conventionele digitale meter te kiezen. Deze meter is niet af te lezen door de netbeheerder, maar is dus wel digitaal.

Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Algemeen

Voorwaarden
Je mag zelf zonnepanelen (laten) plaatsen. Hiervoor gelden wel voorwaarden. De precieze voorwaarden sturen we je toe, als je bij ons een Woonwens indient. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kosten, de technische eisen en wat er gebeurt als je zou verhuizen. 

Voldoe je niet aan de voorwaarden?
Dan zijn alle kosten die ontstaan door het niet nakomen van de voorwaarden voor jouw rekening.