Woonwensen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woonwensen. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woonwensen

Ik wil graag iets aanpassen aan mijn woning (woonwens), moet ik dit doorgeven?

Algemeen

Als je iets wilt aanpassen of verbeteren aan de woning, dan noemen wij dat een woonwens. Het is belangrijk dat je altijd toestemming vraagt als je zelf gaat klussen of iets wilt laten aanpassen. Én dat je buren geen last krijgen van je woonwensen.
 Sommige woonwensen, zoals een dakraam of extra tweede toilet, kun je ook door Actium laten uitvoeren tegen een maandelijkse huurverhoging. Onze woninginspecteur informeert je over alle voorwaarden en mogelijkheden.

Woonwensen 
Voorbeelden van woonwensen waarvoor je bij ons toestemming moet vragen, zijn: 

 • Carport/overkapping;   
 • Elektrisch koken;
 • Thermostaatkraan;  
 • Vaatwasser aansluiting; 
 • Zonwering;
 • Extra radiator;
 • Verwijderen Fontein/Wastafel*;
 • Tussenwand verwijderen/plaatsen;
 • Verwijderen van dragende muren;
 • Dakraam;
 • Tweede toilet.

*Het verwijderen van een wastafel in de slaapkamer mag je zelf doen. Wel dien je de wastafel en kraan te bewaren. Indien je niet in de mogelijkheid bent om dit zelf te verwijderen, kan je hiervoor contact met ons opnemen. Wij plannen dan een afspraak met één van onze vakmannen in.

Actium geeft geen toestemming voor de volgende veranderingen:

 • Dakkapel;
 • Dakvensters in woningen van 2015 en jonger;
 • Het aanleggen van krachtstroom;
 • Plaatsen van een vaste trap;
 • Sanitair verwijderen;
 • De kozijnen aan de buitenzijde verven;
 • Een houtkachel, pellet kachel, open haard of allesbrander plaatsen.

Woonwens aanvragen
Via Woonwens aanvragen kun je je aanvraag melden.

Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Algemeen

Voorwaarden
Je mag zelf zonnepanelen (laten) plaatsen. Hiervoor gelden wel voorwaarden. De precieze voorwaarden sturen we je toe, als je bij ons een Woonwens indient. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kosten, de technische eisen en wat er gebeurt als je zou verhuizen. 

Voldoe je niet aan de voorwaarden?
Dan zijn alle kosten die ontstaan door het niet nakomen van de voorwaarden voor jouw rekening. 


Ik wil graag iets aanpassen in mijn woning. Wat zijn de voorwaarden voor een woonwens?

Algemeen

Als je graag iets wilt aanpassen in je woning dan noemen wij dat een 'woonwens'. Het is belangrijk dat je altijd toestemming vraagt als je zelf gaat klussen of iets wilt laten aanpassen. Aanpassingen aan je woning moeten namelijk voldoen aan voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld geen dragende muren of sanitair verwijderen.

Dit zijn de algemene voorwaarden waaraan een woonwens moet voldoen:

 • Klussen aan gas en/of elektra moet je laten uitvoeren en goedkeuren door een erkend installateur (gecertificeerd door Uneto VNI);
 • Veranderingen moeten voldoen aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven (gas, water en elektra) en de brandweer;
 • De klus mag niet leiden tot overlast, schade of gevaar voor jezelf of omwonenden;
 • De klus mag de woning niet minder goed verhuurbaar maken;
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de aanpassing;
 • Voor de aanpassingen gelden eventueel specifieke technische kwaliteitseisen (krijg je bij de officiële toestemming).

Betalen jullie mij voor de aangebrachte woonwens als ik ga verhuizen?

Algemeen

Je kunt soms een vergoeding krijgen. Voorbeelden hiervan (kunnen) zijn: het plaatsen van een stenen schuur of het aanbrengen van een cv-installatie.

Bij de Woonwens aanvragen hoor je of de aanpassing bij het vertrek uit de woning mag laten zitten. Voor sommige aanpassingen krijg je een vergoeding. Als je recht hebt op een vergoeding krijg je deze na het inleveren van de sleutel. 

Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:

 • Je kunt bewijzen dat er vooraf toestemming van Actium (en eventueel van de gemeente) heeft gekregen.
 • Ook moet je de originele bewijzen van de gemaakte kosten opsturen.

Wie onderhoudt een woonwens die ik zelf heb uitgevoerd?

Algemeen

Als je zelf een verandering in de woning hebt aangebracht (een woonwens), ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn woonwens aanvraag?

Algemeen

Onze woninginspecteur neemt binnen 4 weken contact op. Hij bespreekt dan het volgende:

 • Er is aanvullende informatie nodig.
 • Je krijgt definitieve toestemming. De verandering mag blijven zitten als je verhuist, op voorwaarde dat je de verandering volgens onze voorwaarden uitvoert en onderhoudt.
 • Je krijgt tijdelijke toestemming. Je mag de verandering aanbrengen, maar als hje verhuist, moet je de verandering weer ongedaan maken. Eventueel kan de volgende huurder de verandering onder voorwaarden alsnog overnemen.
 • De aanvraag wordt afgewezen. Je ontvangt een schriftelijke toelichting.

We maken ook afspraken over wat er moet gebeuren als je gaat verhuizen. Als je zelf een aanpassing in de woning hebt gedaan, ben je verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. De afspraken over de woonwens leggen we schriftelijk vast en beide partijen ondertekenen dit.

Ik heb een verandering in mijn woning (woonwens) niet vooraf aangevraagd, wat nu?

Algemeen

Wij vragen je alsnog een aanvraag in te dienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteur komt dan (indien nodig) bij je langs om de verandering(en) te beoordelen. De veranderingen moeten niet alleen voldoen aan onze eisen, maar ook aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven, brandweer, etc.

Als je geen toestemming voor de aanpassingen krijgt, dan moet je deze verwijderen als je de woning verlaat. Door alsnog een aanvraag in te dienen, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als je verhuist.

Ik wil graag elektrisch koken

Algemeen

Als je graag elektrisch wilt koken in plaats van op gas, dan heb je waarschijnlijk een extra elektragroep nodig in de meterkast. Je kunt hiervoor een verzoek indienen via Woonwens aanvragen. Actium maakt de aansluiting kostenloos. Een elektrische kookplaat moet je (net als een gasfornuis) zelf betalen. 

Ik wil graag een verhoogd toilet

Algemeen

Als je graag een hoger toilet wilt, dan kun je zelf bij de bouwmarkt een toiletverhoger aanschaffen. Dit mag je zelf doen en is de eenvoudigste/snelste optie. Je moet de toiletverhoger wel zelf betalen. Wilt u vanwege een fysieke of medische noodzaak graag een verhoogd toilet? Neem dan contact met ons op. Er komt dan een vakman langs die de aanvraag beoordeelt. Wil je een verhoogd toilet om andere redenen, bijvoorbeeld omdat je lang bent, ga dan naar Woonwens aanvragen.

Mag ik de keuken vervangen?

Algemeen

Ja, dit mag. Wel moet je hiervoor eerst toestemming aanvragen. Dit kun je via Woonwens aanvragen. En let op: de nieuwe keuken moet je natuurlijk wel zelf betalen.

Extra keukenkastjes
Hiervoor kan je terecht bij de leverancier van de keuken. Weet je niet wie dit is, dan kan je dit meestal terugvinden aan de binnenkant van een kastje. Op het scharnier van het deurtje staat vaak het merk. Kan je het niet vinden, neem dan contact met ons op. De kosten van de extra kastjes zijn voor jezelf.

Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning

Algemeen

Actium plaats zonnepanelen in combinatie met andere duurzaamheidsactiviteiten zoals het aanbrengen van hybride warmtepompen en isolatie. De duurzame installaties verbruiken meer elektriciteit en daarom plaatsen we PV panelen wanneer die nog niet op de woning aanwezig zijn. We doen dit planmatig en combineren dit met andere planmatig onderhoudsactiviteiten. Actium heeft op dit moment geen programma lopen voor het aanbrengen van uitsluitend PV panelen.

Krijg ik zonnepanelen bij groot onderhoud of renovatie?
Niet alle woningen krijgen bij groot onderhoud of renovatie zonnepanelen. Soms halen we ook genoeg of zelfs betere resultaten met andere energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie.

Hoe bepaalt Actium welke woningen zonnepanelen krijgen?

 • Waar we bij de ene woning kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen kan dit bij een andere woning juist minder geschikt zijn. Per woning bekijken we welke (combinatie van) maatregelen het beste resultaat geven.
 • Woningen die in de toekomst gesloopt worden, krijgen geen zonnepanelen.
 • Schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld schaduw van een boom of iets anders de opwekking te veel beinvloedt. In dat geval plaatsen we dan ook geen zonnepanelen. 

Komt de woning in aanmerking voor zonnepanelen? 

 • Dan plaatsen wij op het dak van de woning acht panelen.
 • De panelen zijn 1.67 x 1.00 meter.
 • Bij voorkeur richten we de panelen op het zuiden en in een hellingshoek van 15 tot 60 graden, zodat de panelen zoveel mogelijk energie opwekken.
 • De verwachte levensduur van zonnepanelen is zo'n 25 jaar. Als de installatie technisch niet meer functioneert, dan zal Actium de installatie vervangen. 

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen via jullie?
Als wij zonnepanelen op de woning plaatsen als onderdeel van ons planmatig onderhoud, dan hoef je niets te betalen.

Zelf zonnepanelen plaatsen?
Wil je zelf zonnepanelen (laten) plaatsen? Dat mag, als je voldoet aan de voorwaarden. Je dient hiervoor eerst een Woonwens aan te vragen. De woninginspecteur zal dan de aanvraag beoordelen en de voorwaarden hiervan toesturen. 

Mag ik een hout- en/of pellet- kachel of allesbrander plaatsen?

Algemeen

Nee, wij geven geen toestemming voor het plaatsen van een hout- en/of pellet- kachel of een allesbrander, in verband met risico van brand, stankoverlast of onherstelbare schade aan de woning.

Mag ik een bedrijf starten in mijn huurwoning?

Algemeen

Nee dit mag niet, tenzij er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • De ruimte voor je bedrijf mag niet meer dan één kamer in de woning zijn;
 • Het bedrijf mag geen geluids- of parkeeroverlast veroorzaken;
 • Je hebt bij de gemeente nagevraagd of je een vergunning moet hebben.

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Neem dan contact met ons op. 

Welke aanpassingen aan mijn woning (woonwensen) kan ik door Actium laten uitvoeren?

Algemeen

Een aantal woonwensen kunnen door Actium worden uitgevoerd. Sommige woonwensen brengen we kosteloos aan. Andere woningen laten we uitvoeren tegen een maandelijkse huurverhoging.

De volgende woonwensen bieden wij kosteloos aan:

 • Elektrische koken;
 • Extra elektragroep (wordt alleen kostenloos aangebracht t.b.v. elektrisch koken);
 • Thermostatische douchemengkraan;
 • Buitenkraan.

Onderstaande woonwensen brengen wij aan tegen een maandelijkse huurverhoging:

 • Dakraam badkamer;
 • Dakraam zolder;
 • Vaatwasaansluiting;
 • Tweede toilet.

Let op: als je hiervoor kiest bij Woonwens aanvragen, controleren onze woninginspecteurs of een huurverhoging mogelijk is. Het kan zijn dat je al op (of tegen) de grens zit van de maximaal toegestane huurprijs voor de woning. In dat geval kunnen wij de woonwens niet uitvoeren.

Ik wil graag een stopcontact in de meterkast

Algemeen

Je kunt hiervoor een aanvraag indienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteur vertelt je over de mogelijkheden.

Ik betaal een maandelijkse huurverhoging voor een woonwens die nu kosteloos is, hoe zit dit?

Algemeen

De maandelijkse bijdrage zal worden stopgezet. De verwerking ervan zal in oktober of november plaatsvinden. Terugbetaling is niet mogelijk. Actium heeft onlangs besloten een aantal woonwensen kosteloos aan te bieden om drie redenen:

 1. Wij gaan vanaf 2024 grootschalig onze woningen renoveren waarin de kosteloze woonwensen worden meegenomen. Vooruitlopend op die renovaties willen wij alvast deze woonwensen kosteloos aanbieden zodat bewoners sneller van die woonwensen gebruik kunnen maken;
 2. Wij zien dat steeds meer bewoners geen ruimte hebben in hun huurprijs voor de betaling van een woonwens en raken daardoor tussen wal en schip. Kosteloos aanbieden maakt het voor meer bewoners mogelijk woonwensen te realiseren;
 3. De woonwensen die kosteloos zijn, dragen bij aan de verduurzaming van ons bezit.