Gezond en veilig wonen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over gezond en veilig wonen in jouw huis. Denk aan bijvoorbeeld brandbeveiliging, ventileren en ongedierte.

Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Gezond en veilig wonen

Ik heb last van vocht/schimmel in mijn woning

Algemeen

Last van vocht en/of schimmel? Bekijk eerst eens deze tips van onze eigen monteurs.

https://www.youtube.com/embed/L1b7lyPG0Uc

Schimmel bestrijden
Als je last hebt van schimmelvorming in de woning, dan moet je eerst zelf maatregelen nemen om de schimmel te bestrijden (en vervolgens te voorkomen). Je bestrijdt schimmel met verschillende middeltjes, zoals een sopje van water en soda. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!

Schimmel voorkomen

  • Je kunt vocht en schimmel voorkomen door voortdurend goed te ventileren, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
  • Belangrijk is dat ventilatieroosters dag en nacht openstaan en af en toe worden schoongemaakt. Sluit ze nooit af, ook niet om beter te isoleren.
  • Heeft u klepraampjes in huis? Zet deze altijd open op een kiertje. Door tegelijk ook de binnendeuren open te zetten, komt er een luchtstroom op gang die de lucht in huis gezond en fris houdt.
  • Ventileer extra door ramen en binnendeuren te openen tijdens en na het koken, douchen en slapen.
  • Kijk op www.gezondwonen.nl voor meer tips en doe de gezond-wonen-check!

Tóch nog last van schimmel?
Heb je zelf alle mogelijke maatregelen getroffen om vocht en schimmel in de woning tegen te gaan, maar blijft het probleem toch bestaan? Dan kunnen we een afspraak met de opzichter inplannen. Er wordt dan samen gekeken naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen.

Ik heb last van ongedierte in mijn woning

Algemeen

Je bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van het meeste ongedierte, zoals mieren, muizen, torren, slakken en wespen. En dus ook voor bijvoorbeeld het (laten) verwijderen van een wespennest. Je kunt hiervoor zelf contact opnemen met een professioneel bedrijf (Actium vergoedt deze kosten niet). Voorbeelden van ongediertebestrijders die u kunt inschakelen:

Mocht het blijken dat het ongedierte via gaten of kieren de woning binnen betreden, dan kunnen we deze kieren en gaten dichten. Je dient wel eerst het ongedierte (te laten) bestrijden.

Heb je last van kakkerlakken, faraomieren, boktorren, ratten of houtworm? Ga dan verder met je Reparatieverzoek indienen bij Actium. Zie ook ons Onderhouds-ABC.

Mijn rookmelder is kapot

Algemeen

Is het een rookmelder waarvan je de batterij kunt vervangen? Dan moet je dit zelf doen. Als het niet mogelijk is om de batterij te vervangen of als de rookmelder is aangesloten op netstroom, dien dan een reparatie verzoek in via Reparatieverzoek indienen. Een monteur komt dan langs om de rookmelder te vervangen.

Wanneer wordt de rookmelder vervangen? De rookmelder wordt elke 10 jaar vervangen, wat overeenkomt met hun levensduur. Als de batterij eerder leeg is, neem dan contact op met Actium voor vervanging. 

Woon je in (de buurt van) Assen? Kom langs bij ons op kantoor om de rookmelder om te wisselen. Neem wel de defecte rookmelder mee.

Is je koolmonoxidemelder defect? Neem dan contact op met de onderhoudspartij die de melder heeft geplaatst. Dit is het bedrijf dat ook de cv/verwarming onderhoudt. De contactgegevens vind je via Mijn contracten.

Testen of de rookmelder nog goed werkt? Bekijk hier hoe onze eigen monteurs dit doen. Of bekijk de handleiding in de bijlage voor meer informatie.

Het (rook)luik van de algemene ruimte staat open. Wat nu?

Algemeen

Staat het luik in het dak van de algemene ruimte in het complex open? Waarschijnlijk wordt dit luik aangestuurd door de brandmeldcentrale. Ook kan het voorkomen dat er een storing is in het systeem van de rookluiken. De luiken kunnen dan openstaan terwijl er geen brandmelding is. Neem contact met ons op om de melding door te geven.

Waarom voert Elektrospekt een inspectie uit in mijn woning?

Algemeen

Sinds 2018 keurt Elektrospekt ons woningbezit op veiligheid. Zij testen de aardlekschakelaars en controleren de gasleidingen op dichtheid. Als Elektrospekt iets constateert dat met spoed gerepareerd moet worden (bijv. gaslekkage), dan zorgen zij dat dit meteen bij een van onze leveranciers wordt aangemeld ter reparatie.

Kan ik een extra rookmelder krijgen?

Algemeen

Actium plaatst geen extra rookmelders. Wel vervangen we de rookmelder die al in de woning zit, als deze het niet meer doet. Als je meer rookmelders in de woning wilt, dan kan je deze zelf kopen en plaatsen. Als deze niet meer werkt, moet je dit wel zelf vervangen.

Mijn ramen zijn regelmatig beslagen. Hoe kan dat?

Algemeen

Als er sprake is van condensvorming op de buitenkant van het raam, dan betekent dit dat de beglazing erg goed isoleert. Condens wordt veroorzaakt door de combinatie van een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid. Dit komt het vaakst voor tijdens de ochtenden in het voor- en najaar. Zodra de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt, verdwijnt de condens weer.

Zijn de ramen aan de binnenkant beslagen?
Dit heeft bijna altijd te maken met een te hoge luchtvochtigheid in de woning. Je kan dit voorkomen door te zorgen voor een goede luchtcirculatie. En dat betekent dus: goed ventileren, 24 uur per dag! Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat een open raampje zorgt voor hogere stookkosten. In een goed geventileerd huis is de lucht namelijk relatief droog, en het opwarmen hiervan kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!.

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

Dat is heel eenvoudig. Belangrijk is dat ventilatieroosters dag en nacht open staan en af en toe worden gereinigd. Sluit ze nooit af, ook niet in het kader van isolatie.

Heb je klepraampjes in huis? En geen roosters, zet deze altijd open op een kiertje. Door tegelijk ook de binnendeuren open te zetten, komt er een luchtstroom op gang die de lucht in huis gezond en fris houdt.

Ventileer extra door ramen en binnendeuren te openen tijdens en na het koken, douchen en slapen.

Let op: alleen even 'luchten' door ramen en deuren open te zetten is niet voldoende. Al een half uur na het luchten is de frisse lucht verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich weer op. Een huis moet 24 uur per dag ademen. En dit lukt alleen als je het huis doorlopend ventileert. Zie voor meer informatie: Gezond wonen doe je zo!.

Ik denk dat er asbest in mijn woning zit. Wat nu?

Algemeen

Asbest werd gebruikt tussen 1945 en 1994. Of er kans is op asbest, is dus afhankelijk van het bouwjaar van jouw woning.

Is jouw woning gebouwd vóór 1994?

Als jouw woning is gebouwd voor 1994 dan is het mogelijk dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Denk je dat dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij checken dan of er al eerder onderzoek is gedaan in de woning of plannen een afspraak met een van onze opzichters. Hij komt bij u langs om te beoordelen of er mogelijk asbest aanwezig is.

Niet altijd gevaarlijk

Asbest is niet altijd gevaarlijk of schadelijk. Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid als het materiaal waarin het  verwerkt is, beschadigd raakt en er vezels loskomen. Beschadiging kan ontstaan door slijtage of bewerking van het materiaal, zoals boren, breken, zagen, etc.

Er is asbest gevonden

Als er asbest wordt gevonden, dan laten we een asbestinventarisatie opstellen. Niet-hechtgebonden asbest wordt verwijderd, hechtgebonden asbest wordt niet verwijderd, behalve als het noodzakelijk is in verband met geplande werkzaamheden.

Je mag asbest niet zelf verwijderen
We laten asbest op onze kosten verwijderen, behalve als je het asbesthoudende materiaal zelf hebt aangebracht in de buitenlucht.

Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Ik heb last van steenmarters

Algemeen

Volgens de Wet natuurbescherming is de steenmarter een beschermde diersoort (en géén ongedierte). Daarom mogen steenmarters niet bestreden worden, ook niet als ze overlast veroorzaken of dingen stuk maken. Actium kan hierin daarom niets voor je doen.

Je mag steenmarters wel op een diervriendelijke manier verjagen. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk. Zodra de steenmarter niet meer in de woning zit, kunt je Actium vragen om eventuele schade te herstellen of gaten dicht te maken. Lees hier meer over de mogelijkheden om steenmarters te verjagen.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 á 15 liter water per dag door transpireren en uitademen, maar ook door koken, wassen, douchen en baden. Heeft u veel planten en/of huisdieren? Zij zorgen voor nog meer vocht in huis. En een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Als je niet genoeg ventileert, voelen schimmels en huisstofmijt zich thuis in huis. En dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Ook kan je meer last krijgen van astma en allergieën. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!.

Mijn koolmonoxidemelder is kapot

Algemeen

Neem contact op met de onderhoudspartij

Is jouw koolmonoxidemelder kapot? Neem dan contact op met de onderhoudspartij die de melder heeft geplaatst. Dit is het bedrijf dat ook de cv/verwarming onderhoudt. De contactgegevens vind je via .

Ik heb last van een vogelnest

Algemeen

Wil je het nest (laten) verwijderen? Dit is niet altijd mogelijk. Tijdens het broeden/broedseizoen mogen vogelnesten namelijk niet worden verstoord. Pas als de vogels het nest weer hebben verlaten, kan het nest verwijderd worden.

Zitten er loden leidingen in mijn woning?

Algemeen

Nee, in de woningen van Actium zijn geen loden waterleidingen meer aanwezig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over eventuele gezondheidsrisico's.

Wat is legionella en word je er ziek van?

Algemeen

Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus kan voorkomen (bijvoorbeeld in leidingwater). De meeste mensen worden niet ziek van legionella. In uitzonderlijke situaties kan iemand ziek worden en een ernstige longontsteking krijgen. Deze infectie wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Meer informatie vindt je hier: Rijksoverheid (legionella).

Er zit asbest in mijn zelf geplaatste schuurtje/kippenhok. Kunnen jullie dit verwijderen?

Algemeen

Nee, als je het asbesthoudende materiaal zelf hebt aangebracht in de buitenlucht moet je zelf de asbest (laten) verwijderen. Het gaat dan om bijvoorbeeld een kippenhok of schuurtje. 

Speciale afvalzakken via gemeente

Heb je minder dan 35 m2 asbesthoudend afval? Dan kun je daarvoor speciale plastic zakken afhalen bij de gemeente waarin je woont. Je levert deze zakken in bij de afvalverwerking in jouw gemeente.

Meer dan 35m2
Heb je het asbest zelf aangebracht en gaat het om meer dan 35 m2? Dan moet je het laten verwijderen door een gecertificeerde asbestsaneerder. Je kunt dit niet zelf weghalen.

Ik wil graag een koolmonoxidemelder

Algemeen

Alleen bij gepland onderhoud 

Sinds 2019 plaatst de onderhoudspartij tijdens de eerstvolgende onderhoudsbeurt een koolmonoxidemelder (CO-melder). Het gaat dan alleen om de geplande onderhoudsbezoeken.

Niet bij storingsbezoek
Komt de leverancier tussendoor langs voor bijvoorbeeld een storing aan de cv of mechanische ventilatie? Dan plaatsen ze niet direct een koolmonoxidemelder (want de monteurs hebben deze niet standaard in hun bus liggen). Je kunt dit dus niet eerder aanvragen/krijgen. Actium heeft ook geen koolmonoxidemelders op voorraad.

Ik heb last van de eikenprocessierups

Algemeen

Actium bestrijdt de eikenprocessierups niet. Als je in je eigen tuin bomen hebt staan met deze rupsen, ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden ervan. Als de rups in bomen op grond van Actium zit, sluiten wij aan bij initiatieven van gemeenten, als deze initiatieven er zijn. Alleen dan heeft het namelijk nut om de rups effectief te bestrijden.

De GGD heeft een toolkit ontwikkeld met informatie over de eikenprocessierups. Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vindt u hier.

Wat houdt het Politie Keurmerk Veilig Wonen in (PKVW)?

Algemeen

De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen, buurten en wijken. Wanneer de woning volgens de eisen van het Politiekeurmerk is beveiligd, daalt de kans op een inbraak met ruim 90%.

Actium is er niet voor verantwoordelijk dat je woning voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Hiervoor kun je zelf contact opnemen met de plaatselijke politie. Zij adviseren je over de onderdelen van de woning die beveiligd moeten worden. Als de woning aan de gestelde eisen voldoet, krijg je het certificaat 'Veilige Woning'. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Is asbest altijd gevaarlijk?

Algemeen

Nee, asbest is niet altijd gevaarlijk of schadelijk. Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid wanneer het materiaal waarin het is verwerkt, is beschadigd waardoor de vezels loskomen. Beschadiging kan ontstaan door slijtage of bewerking van het materiaal, zoals boren, breken, zagen, etc.

Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Uw woning is gebouwd vóór 1994

Is u woning gebouwd voor 1994 en wilt u gaan klussen? Neem voor de zekerheid contact met ons op. Onze opzichter kan dan bij u langskomen en beoordelen of er eventueel asbest aanwezig is in de ruimtes waar u wilt gaan klussen.

Ik heb asbest in mijn woning beschadigd

Algemeen

Neem contact met ons op. We bespreken met je wat de vervolgstappen zijn.

Wat is asbest?

Algemeen

Asbest: soorten en risico's

Asbest is een materiaal dat bestaat uit kleine vezels. Daardoor is het erg sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuren. Tussen 1945 en 1994 werd asbest dan ook veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal.
Nu weten we dat asbest risico’s voor de gezondheid kan vormen als de vezels losraken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door er in te boren. Daarom heeft de overheid besloten dat het materiaal niet meer mag worden toegepast, verkocht of verwerkt.

Hechtgebonden asbest
Niet alle asbest is gevaarlijk. Als de vezels stevig verankerd zijn in het basismateriaal (hechtgebonden asbest) is het  materiaal ongevaarlijk. Hierbij kunt u denken aan een golfplaat of rioleringsbuis. Alleen wanneer hechtgebonden asbest beschadigd, bewerkt of gesloopt wordt, komen de schadelijke vezels vrij. Daarom mag u asbest nooit zagen, boren, schuren ofbreken!

Niet-hechtgebonden asbest
Wanneer de asbestvezels niet of nauwelijks vastzitten in het basismateriaal (niet-hechtgebonden asbest), zoals in sommige plafond- en deurbeplating, raken ze gemakkelijker los en kunnen ze ingeademd worden. Mensen die deze vezels inademen, kunnen op lange termijn long- en darmkanker krijgen. Hoe langer en vaker u aan deze vezels bent blootgesteld hoe hoger
het risico. Vooral mensen die voor hun werk langdurig in contact komen met de asbestvezels lopen een verhoogd risico, daarom dragen asbestverwijderaars beschermende kleding.

Meer informatie over asbest en wat Actium tegen asbest doet, lees je in Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.