Veiligheid en gezondheid

Hieronder staan de veelgestelde vragen over veiligheid en gezondheid. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Veiligheid en gezondheid

Wat is legionella en word je er ziek van?

Algemeen

Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus kan voorkomen (bijvoorbeeld in leidingwater). De meeste mensen worden niet ziek van legionella. In uitzonderlijke situaties kan iemand ziek worden en een ernstige longontsteking krijgen. Deze infectie wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Meer informatie vindt je hier: Rijksoverheid (legionella).

Zitten er loden leidingen in mijn woning?

Algemeen

Nee, in de woningen van Actium zijn geen loden waterleidingen meer aanwezig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over eventuele gezondheidsrisico's.

Waarom voert Elektrospekt een inspectie uit in mijn woning?

Algemeen

Sinds 2018 keurt Elektrospekt ons woningbezit op veiligheid. Zij testen de aardlekschakelaars en controleren de gasleidingen op dichtheid. Als Elektrospekt iets constateert dat met spoed gerepareerd moet worden (bijv. gaslekkage), dan zorgen zij dat dit meteen bij een van onze leveranciers wordt aangemeld ter reparatie.

Is mijn cv-ketel veilig?

Algemeen

Ja, je mag er vanuit gaan dat de cv-ketel veilig is. Er worden tegenwoordig soms vraagtekens gezet bij de brandveiligheid van CV-ketels van het merk Agpo Ferroli van het type Econpact en Megadens die tussen 2003 en 2011 geplaatst zijn in onze woningen. Hieronder lees je meer hierover. Heb je een ketel van een ander type, merk of jaar? Dan geldt de informatie niet voor jou. 

Is mijn ketel veilig?
Er ontstaan problemen in de ketel als de warmtewisselaar verstopt raakt. Hierdoor zou warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) ontstaan en het aluminium eromheen smelten. De problemen doen zich vooral voor bij zwaar vervuilde ketels. Onze ketels worden regelmatig en goed onderhouden door deskundige installateurs, daarom zien wij niet direct een groot risico op brandgevaar bij de CV-ketels in onze woningen. Daarnaast is er op advies van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en keuringsinstituut Kiwa (Keurings Instituut voor Waterleiding Artikelen) vanaf 2009 een modificatie (technische aanpassing) in de ketels aangebracht. Hierdoor wordt de kans op een uitslaande brand beperkt.

Wel is het essentieel dat deze ketels - net als andere ketels - regelmatig onderhouden worden door onze gespecialiseerde installateurs. Heb je in de afgelopen tijd een onderhoudsafspraak gemist? Dan is het belangrijk alsnog een controle te laten uitvoeren. Neem dan contact op met de onderhoudspartij. Voorkom zo dat jij en je buren onnodig risico lopen.

Wat doet Actium?
Om risico’s tot een minimum te beperken doen we het volgende:

  • We gaan bij dit type ketels jaarlijks onderhoud uitvoeren in plaats van de gebruikelijke twee jaar. Mocht er meer onderhoud nodig zijn dan voeren we dat natuurlijk uit.
  • We controleren of de technische aanpassing (modificatie) in alle ketels daadwerkelijk is aangebracht. Als dat niet zo is, zorgen we ervoor dat de aanpassing alsnog wordt gedaan.
  • We zijn in gesprek met de installateurs en collega woningcorporaties om alle CV-ketels versneld te vervangen. We beginnen met de oudste ketels. Als het kon, zouden we alle ketels nu meteen vervangen, maar we zijn ook realistisch. We hebben 2100 ketels van dit merk en deze types die vervangen moeten worden, dat lukt niet van vandaag op morgen.