Tuinonderhoud

Hieronder staan de veelgestelde vragen over tuinonderhoud. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Tuinonderhoud

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van de voor- en/of achtertuin. Dit onderhoud bestaat uit:

  • Regelmatig het gras maaien;
  • Onkruid wieden;
  • Herstellen van verzakte tuinpaden en terras;
  • Heggen, struiken en bomen snoeien. Wanneer bomen, heggen of struiken gevaar opleveren of overlast veroorzaken, moet je deze op eigen kosten snoeien of te verwijderen.

Doe je dit zelf of iemand anders? Dat beslis je zelf. De indeling van de tuin kun je zelf bepalen. Alleen gemeenschappelijke tuinen worden door Actium onderhouden. Hiervoor betaal je als huurder dan via de servicekosten.

Voorkom achterstallig onderhoud. Dit kan een ergernis worden voor je buren. Lees meer over regels en richtlijnen in de algemene huurvoorwaarden.

Wie is verantwoordelijk voor het groenonderhoud?

Algemeen

Groenonderhoud van gemeenschappelijke tuinen, plantsoenen, grasvelden, struiken, bosjes, bomen, etc. op het terrein van Actium, wordt vanuit de servicekosten betaald. Hiervoor hebben wij dus een contract afgesloten met een hovenier.

Voor het groen- of tuinonderhoud dat bij uw woning hoort, ben je zelf als huurder verantwoordelijk. 

Wie onderhoudt de brandgang?

Algemeen

Alle huurders die gebruik maken van brandpaden en achtergangen, zijn samen verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Wij vragen je dan ook deze paden netjes te houden en onkruidvrij te houden. Op die manier raken de putten niet verstopt, en voorkom je wateroverlast in de buurt.

Ik heb wateroverlast in mijn tuin/achterpad/straat

Algemeen

Als er (een tijd lang) veel regen is gevallen, kan er water in de tuin, brandgang of straat blijven staan. Het riool kan dan de hoeveelheid water niet aan. Dit probleem lost zich meestal vanzelf op. Binnen een paar uren hoort het water alsnog weg te zakken.

Wateroverlast in uw eigen tuin kan je voorkomen door zo weinig betegeling. Hoe meer 'groen' je in de tuin hebt, des te beter het water kan wegzakken in de grond. Als door langdurige en zware regenval de riolering te zwaar belast wordt, kun je er ook voor kiezen om de regenpijp even los te koppelen van het riool, zodat het water via de tuin de grond in wordt geleid.

Als het water (te) lang blijft staan op straat en/of de brandgang, dan kan er sprake zijn van een verstopping. Zijn de putten in de straat verstopt, dan kan je contact opnemen met de gemeente. Staat de brandgang onder water door een verstopping? Neem dan contact met ons op: wij zorgen er dan voor dat de straatkolken ontstopt worden.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Actium heeft regels en richtlijnen over hoe je als huurder moet omgaan met de tuin. Dit staat ook in je algemene huurvoorwaarden. Als je de tuin slecht onderhoudt, zal onze wijkbeheerder je hierop aanspreken en afspraken maken over uw verplichtingen.

Ik betaal jullie voor groenonderhoud en/of schoonmaakwerk. Ik ben hier niet tevreden over. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Meld je vraag en/of opmerking rechtstreeks bij de onderhoudspartij. In elk complex hangt een lijst met informatie over het onderhoud in en om uw complex. Op deze lijst vindt je onder andere: 

  • Wanneer welk onderhoud wordt uitgevoerd;
  • Wie het onderhoud uitvoert;
  • De contactgegevens van de onderhoudspartij. 

Mijn buren onderhouden hun tuin niet (goed). Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Dit kan je melden via Overlast melden.

Mag ik mijn tuin bestraten?

Algemeen

Je mag je tuin bestraten, maar wij raden dit sterk af om dit te doen. Als je de tuin zo 'groen' mogelijk houdt, ben je niet alleen duurzaam bezig, maar voorkom je ook eventuele wateroverlast. Hoe minder betegeling, des te beter het water kan wegzakken in de grond.

Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het herstellen van verzakte tuinpaden en terras.

Bij ons in de straat liggen stoeptegels los. Kan ik dit bij Actium melden?

Algemeen

Als het bestrating van Actium is (zoals in de brandgang), kan je dit bij ons melden via Reparatieverzoek indienen. Als het om bestrating in de openbare ruimte gaat, kan je dit melden bij de afdeling Openbaar Groen van uw gemeente.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Dit kan je bij ons melden, via het contactformulier. Onze wijkbeheerder bespreekt dan wat je opties zijn.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van (schouw)sloten?

Algemeen

Soms is dit de gemeente, soms is dit Actium. Het hangt er vanaf wie het terrein in bezit heeft. Als je hier een vraag over hebt, kun het beste eerst informeren bij de gemeente. De kans is het grootst is dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Als uw gemeente zegt dat het onderhoud voor Actium is, kunt u natuurlijk met ons contact opnemen. Wij helpen u dan verder.

Ik heb last van takken vanuit de tuin van mijn buren. Wat kan ik hieraan doen?

Algemeen

Je kunt de buren vragen om de overhangende takken te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan mag je zelf takken verwijderen die boven de tuin van jou hangen. Als je dit niet wilt of kunt doen, dan kan je de overlast melden via Overlast melden.

Ik wil een boom in mijn tuin (laten) kappen

Algemeen

Mag dat?

Ja, dit mag je zelf doen. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van Actium. Houdt er wel rekening mee dat je bij de gemeente moet navragen of je een kapvergunning nodig hebt. Neem hiervoor contact op met je gemeente.

Kunnen jullie dit voor mij doen?

Je bent zelf verantwoordelijk voor het (laten) kappen van een boom in de tuin. Actium doet dit niet voor jou.