Huurtoeslag

Hieronder staan de veelgestelde vragen over huurtoeslag. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Hoe weet ik of ik recht heb op huurtoeslag?

Algemeen

Of u recht heeft op huurtoeslag, en de hoogte hiervan, is afhankelijk van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie.
Huurtoeslag is een bijdrage in uw huurkosten.

Wilt u meer weten? Ga dan naar Belastindienst/rekenhulp en maak een proefberekening.

Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

Algemeen

Dit kunt u doen via de Belastingdienst. Want niet Actium, maar de Belastingdienst bepaalt of, en hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen. U moet zelf huurtoeslag aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van mijn huurtoeslag?

Algemeen

U kunt terecht bij een toeslagenservicepunt bij u in de buurt voor hulp bij het aanvragen van huurtoeslag. Kijk op Belastingdienst/rekenhulp of er een servicepunt in uw buurt is. Ook is het mogelijk een belastingkantoor te bezoeken. Om hiervoor een afspraak te maken, belt u met de Belastingtelefoon via 0800 0543 (gratis).

Welke gegevens heb ik nodig om huurtoeslag aan te vragen?

Algemeen

Dit heeft u nodig:

 • Naam- en adresgegevens, geboortedatum, burgerservicenummer en inkomensgegevens van uzelf en eventuele (toeslag)partner (of eventuele medebewoners);
 • Rekeningnummer waarop de toeslag moet worden overgemaakt (dit moet het rekeningnummer zijn van degene op wiens naam de toeslag wordt uitbetaald);
 • Een geldig identiteitsbewijs (bij een afspraak op uw belastingkantoor of een toeslagenservicepunt);
 • Huurgegevens;
 • (Indien van toepassing) een machtiging van uw toeslagpartner (alleen wanneer u de toeslag gaat aanvragen bij uw belastingkantoor of toeslagenservicepunt en uw toeslagpartner niet mee kan komen).

Stopt de huurtoeslag automatisch als ik mijn huur opzeg?

Algemeen

In sommige gevallen moet u de huurtoeslag zelf stopzetten. Hieronder staat aangegeven in welke situaties dat moet:

 • U gaat in een koopwoning wonen;
 • U verhuist naar een huurwoning waarvoor u geen toeslag kunt krijgen;
 • U woont in een recreatiewoning of vakantiewoning;
 • U verhuist naar het buitenland;
 • De toeslag staat op uw naam en u bent langer dan 1 jaar gedetineerd.

Meer informatie vindt u hier: Belastingdienst/toeslagen.

Er wijzigt iets in mijn situatie en dat heeft invloed op de hoogte van mijn huurtoeslag. Hoe geef ik deze wijzigingen door?

Algemeen

Veranderingen in uw leven kunnen gevolgen hebben op de hoogte van uw toeslag. Sommige wijzigingen krijgt de Belastingdienst automatisch door en sommige wijzigingen moet u zelf doorgeven.

Hier leest u wat de gevolgen kunnen zijn voor een wijziging binnen uw huishouden. 

Kan ik huurtoeslag aanvragen voor servicekosten?

Algemeen

Ja, voor sommige 'subsidiabele' servicekosten kan dat (gedeeltelijk). De servicekosten die meetellen voor het aanvragen van huurtoeslag zijn:

 • kosten voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten*;
 • kosten voor energie in gemeenschappelijke ruimten**;
 • kosten voor de huismeester;
 • kosten voor dienst- en recreatieruimten.

Alle andere servicekosten zijn dus niet subsidiabel en mag u niet meenemen in de berekening voor een aanvraag huurtoeslag. Per soort servicekosten telt de Belastingdienst maximaal € 12,- bij de huurprijs op, ook als u een hoger bedrag betaalt. In totaal gaat het dus om maximaal € 48,-.

* Kosten voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten
zijn de maandelijkse schoonmaakkosten voor de lift en andere gemeenschappelijke ruimten, zoals een galerij, trappenhuis of recreatieruimte. Is uw huurhuis aangewezen als onzelfstandige woonruimte? Dan mag u de schoonmaakkosten voor bijvoorbeeld een gezamenlijke keuken, woonkamer, wasruimte of toilet niet meetellen.

** Kosten voor energie voor gemeenschappelijke ruimten
 zijn bijvoorbeeld de maandelijkse kosten voor elektriciteit voor de lift, de verlichting, de ventilatie en de alarminstallatie.