impressie afbeelding

Veilig thuis in Midden-Drenthe met slimme sensoren

10 september 2019

De veiligheid en zelfstandigheid van zelfstandig wonende ouderen verbeteren en hun zorgverleners ontlasten. Dat is het doel van alarmeringssysteem Leefsamen. De gemeente Midden-Drenthe, woningcorporaties Actium en Woonservice, het Drenthe College en de brandweer starten in oktober met een proef. Vijftig huishoudens uit Westerbork en Smilde mogen een half jaar lang gratis het alarmeringssysteem uitproberen.


Leefsamen Midden-Drenthe

Op vijftig adressen in Westerbork en Smilde plaatsen techniek- en zorg & welzijn studenten van het Drenthe College bij 70-plussers slimme sensoren. De woningen worden uitgerust met slimme rookmelders, een bewegingsmelder, deursensoren en een paniekknop. Bij een calamiteit worden één of meerdere contactpersonen uit het netwerk van de bewoner gealarmeerd met een berichtje in de Leefsamen app. Zo kunnen mantelzorgers, familieleden of buren op een afstand een oogje in het zeil houden en adequaat optreden bij een noodsituatie.

Wethouder Dennis Bouwman: “Veel ouderen geven aan dat ze zich soms onveilig voelen in hun woning. Ze zijn bang dat ze bij een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet op tijd buiten staan. Op deze manier verbinden we zorg en slimme technieken met elkaar. Daardoor kunnen we hulp organiseren voor inwoners die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar waar niet 24/7 een zorgverlener beschikbaar is.”

Gratis uitproberen

De deelnemende huishoudens proberen het alarmeringssysteem van Leefsamen de komende zes maanden kosteloos uit. In ruil hiervoor delen zij iedere maand hun bevindingen met de studenten van het Drenthe College. Aanmelden kan nog tot aan het einde van de maand. Wanneer er meer aanmeldingen binnenkomen dan er plekken beschikbaar zijn, selecteert de gemeente de deelnemers.