impressie afbeelding

Oosterwolde, Haerenkwartier

5 februari 2020

Samen werken aan het Haerenkwartier


Het Haerenkwartier in Oosterwolde wordt vernieuwd. Actium gaat de woningen slopen en nieuwe woningen terugbouwen. De afgelopen jaren is er nauw overlegd met bewoners over hun wensen. Zij dachten actief mee over de plannen om het Haerenkwartier klaar te maken voor de toekomst. Samen met hen is gekozen voor sloop en nieuwbouw. De woningen worden gasloos en energieneutraal.

Wat gaat er gebeuren

Er worden drie typen woningen gebouwd:

  • Levensloopbestendige woningen (44)
  • Eengezinswoningen (115)
  • Seniorenwoningen (11)


De bouwperiode voor de 115 eengezinswoningen en 11 seniorenwoningen worden met een hoge bouwsnelheid gerealiseerd. Zo slopen en herbouwen we de 126 woningen in 40 werkdagen en kunnen de bewoners weer terug naar hun spiksplinternieuwe woning. De nieuwe woningen zijn gasloos en energieneutraal. En voldoen volledig aan de nieuwe eisen met betrekking tot daglicht, geluid, ventilatie en isolatie. Nijhuis Bouw b.v. bouwt de woningen.

Documentaire

Het Haerenkwartier gaat veranderen, dit doet veel met de bewoners. Zij moeten afscheid nemen van hun vertrouwde huis en later verhuizen naar een volledig nieuwe woning. Daarom zijn we veel in contact met hen tijdens het hele traject. Om dit in beeld te brengen maken we samen met bewoners en onze partners Nijhuis Bouw B.V. en de gemeente Ooststellingwerf een documentaire. Documentairemaker Akira Le volgt twee jaar lang drie gezinnen uit het Haerenkwartier tijdens de periode van sloop van hun huis, het maken van keuzes voor de nieuwe woning, het wonen in een tijdelijke woning en het verhuizen naar hun nieuwe huis. Hoe beleven zij de veranderingen in hun wijk.

Planning

Fase 1
Bouw 44 levensloopbestendige woningen
Start bouw: februari 2020
Verwachte oplevering: zomer 2020

Fase 2
Bouw 115 eengezinswoningen en 11 seniorenwoningen
Start bouw: September 2020
Verwachte oplevering: December 2021