impressie afbeelding

Feestelijk startmoment wijkvernieuwing De Lariks

19 april 2019

19 april 2019

Gistermiddag gaven wethouder Janna Booij (gemeente Assen), Elles Dost (directeur-bestuurder Actium) en Henny Luppes (directeur Vaart Welzijn) symbolisch het startsein voor de metamorfose van de Asser wijk De Lariks. Op de bouwplaats aan de Selma Lagerlöflaan zetten zij en omwonenden hun handafdruk in een plaat met vers cement. De wijkvernieuwing van De Lariks is mogelijk door het samenwerkingsverband Mijn Buurt Assen. Hierin werkt de gemeente, Actium en Vaart Welzijn nauw samen met inwoners om de wijken in Assen mooier, leuker en beter te maken.

Nieuwbouw 116 woningen en renovatie 170 woningen

De komende jaren ondergaat De Lariks een metamorfose. Inwoners hebben intensief meegedacht over de plannen voor een prettige, groene wijk. In de eerste fase bouwt Actium 20 grondgebonden woningen aan de Stadhouderslaan, 36 grondgebonden woningen aan de Rabenhauptstraat en Talmastraat en nog eens 60 nieuwe appartementen aan de Nobellaan, Talmastraat en Selma Lagerlöflaan. Deze woningen zijn aardgasvrij en energiezuinig. Daarnaast worden 170 eengezinswoningen in de Molukse Wijk van binnen en buiten opgeknapt. Eerder al renoveerde Actium 102 woningen. “We voegen nieuwe woonvormen toe aan de wijk”, aldus Elles Dost.

"Het is even doorbijten, maar uiteindelijk krijgt De Lariks een nieuw gezicht." - Janna Booij (wethouder gemeente Assen)

Nieuwe bestrating, beter parkeren en meer groen

De gemeente is inmiddels gestart met het opknappen van de openbare ruimte in de wijk en de aanleg van nieuwe (gescheiden) riolering. Vanaf 29 april wordt dat merkbaar voor inwoners. Uiteindelijk krijgt de wijk een frisse, groene uitstraling met nieuwe bestrating, betere parkeervoorzieningen en nieuwe speelplekken. Ook aan het klimaat is gedacht; bij hevige regenval zijn er groene zones in de wijk waar overtollig water heen kan. Janna Booij: “Het is even doorbijten, maar uiteindelijk krijgt De Lariks een nieuw gezicht.”.

Gebiedsgerichte aanpak

De Lariks is de tweede wijk dat door de partijen binnen Mijn Buurt Assen gebiedsgericht wordt aangepakt. Eerder al is een deel van Assen-Oost opgeknapt. De plannen voor een metamorfose van Noorderpark zijn ook al grotendeels klaar.


Fotocredits: Mijn Buurt Assen wijkreporter Ineke Heijting.