impressie afbeelding

Actium opent uniek Beleefhuis in Assen

4 oktober 2019

Tijdens de landelijke week van de ouderen opent woningcorporatie Actium voor het eerst de deuren van het Beleefhuis. Een reguliere gezinswoning waar huurders met eenvoudige aanpassingen zelfstandig kunnen blijven wonen. Het Beleefhuis inspireert bewoners om hun huis mee te laten groeien met de persoonlijke behoeftes, zodat ze op een veilige en comfortabele manier oud kunnen worden in hun eigen vertrouwde omgeving.


Het Beleefhuis in Assen onderscheidt zich van vergelijkbare initiatieven, doordat er geen ingewikkelde procedures nodig zijn om de woning toekomstbestendig te maken. Marcel van Halteren (manager Klant & Strategie Actium): “Ik wil graag nadrukkelijk benoemen dat het Beleefhuis geen zorgwoning is. Juist niet.” In de woning worden met drie verschillende routes gebruiksvriendelijke en laagdrempelige woningaanpassingen gepresenteerd. Bezoekers kunnen de producten uitproberen en zelfs noteren op hun persoonlijke ‘boodschappenlijstje’. Zo kunnen ze na hun bezoek de producten zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld de bouwmarkt in de buurt.

Drempels wegnemen

Door ouderen echt te laten ervaren wat er allemaal te koop is, hoopt Actium de drempel te verlagen door met kleine ingrepen de veiligheid in huis te vergroten. “Overal in Nederland moeten mensen steeds langer zelfstandig in hun huis blijven wonen. Ook bij ons neemt het aantal huurders op leeftijd toe. Door bestaande initiatieven en middelen met elkaar te koppelen kunnen ouderen met kleine aanpassingen de veiligheid rondom brand en inbraak vergroten. Maar we laten ook handige oplossingen zien om bijvoorbeeld vallen tegen te gaan”, aldus van Halteren.

 

Het Beleefhuis is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur

Feestelijke opening

Gisteren werd het Beleefhuis feestelijk geopend samen met omwonenden en betrokken organisaties. Van Halteren: “Natuurlijk konden we dit mooie initiatief niet alleen opzetten. Hierbij konden we ook op de medewerking van onze samenwerkingspartners Icare, ledenvereniging Icare, Medipoint, Vaart Welzijn, gemeente Assen, KlusWijs en de brandweer rekenen.”

Het Beleefhuis is vanaf volgende week geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur. Tijdens deze momenten kunnen belangstellenden zonder afspraak en kosteloos binnenlopen aan de Zwartwatersweg 155 in Assen om het Beleefhuis te ervaren. Ook zijn er medewerkers van de betrokken organisaties aanwezig voor advies en vragen. 

Fotobijschrift: Buurvrouw Koster opent het Beleefhuis samen met Elles Dost (directeur-bestuurder Actium).